Amina抵坐六個禮拜

包 致 金 姪 女 Amina 違 5 感 化 令   即 時 判 監 6 星 期
2010-12-23 HKT 12:17
終 審 法 院 常 任 法 官 包 致 金 姪 女 Amina , 違 反 感 化 令 , 在 東 區 裁 判 法 院 被 判 即 時 監 禁 6 星 期 。
署 任 主 任 裁 判 官 胡 雅 文 判 刑 時 說 , 被 告 違 反 7 項 感 化 令 中 的 5 項 , 法 庭 同 意 傳 媒 及 公 眾 廣 泛 關 注 事 件 , 但 不 認 為 會 影 響 被 告 不 遵 守 感 化 令 , 強 調 判 監 是 別 無 選 擇 , 在 扣 減 部 份 刑 期 後 , 判 被 告 即 時 監 禁 6 星 期 。

面係人地俾,假係自己丟,呢句話又一次應驗。阮偉明一向判得輕手,查實己經俾足面佢,但七項感化令犯其中五項,咁好坦白,呢啲友仔根本無悔改態度,係應該監禁六個禮拜,喺監獄度過佢嘅「快樂聖誕」。

呢次判決,亦都警告其他二世祖敗家仔,做人尊重一吓自己喇。

廣告

7 則迴響

Filed under 香港政治

7 responses to “Amina抵坐六個禮拜

  1. 草莓

    真係抵死到冇朋友!
    但請問有冇人知1月還用不用覆核刑期?

  2. 義不容共

    公義遲到,但總好過無到。

    判刑從寬從嚴,須每宗案件獨立審視,原審裁判官恐怕誤寬大為縱容。

    莫怪多口,誠心希望懲教署羈柙所,今日不會發生職員遇襲事件。

  3. 義不容共

    RE:草莓

    如果有人不服判刑上訴,高院上訴庭或會一併聆訊律政司的覆核申請。

  4. 怕且農歷年也是窗內過。

  5. 草莓

    真係上訴喎… 上到高院因住要再加刑 -_-

  6. Small potato

    6 Weeks! Serve this spoiled brat right!

  7. alvin

    港版Lindsay Lohan。

    坐監可能會推Amina落深淵﹐出返嚟會更酗酒酗藥﹐過兩年分分鐘OD埋單。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s