中聯辦呢鋪食咗屎

李 卓 人 認 為 法 庭 肯 定 中 聯 辦 屬 公 眾 地 方
警 方 不 應 阻 止 市 民 示 威
2010-12-20 HKT 16:11

立 法 會 議 員 李 卓 人 及 梁 國 雄 等 6 人 , 去 年 在 中 聯 辦 門 外 示 威 , 要 求 釋 放 劉 曉 波 , 之 後 衝 入 中 聯 辦 範 圍 , 被 控 非 法 集 結 , 在 東 區 裁 判 法 院 判 罪 名 不 成 立 。

裁 判 官 阮 偉 明 表 示 , 6 名 被 告 無 意 進 入 中 聯 辦 辦 公 大 樓 , 亦 無 法 證 明 事 件 會 引 起 其 他 社 會 人 士 不 安 ; 又 說 , 若 中 聯 辦 等 同 其 他 政 府 部 門 , 市 民 應 有 權 入 內 示 威 , 不 用 事 先 批 准 , 亦 是 受 基 本 法 及 人 權 法 保 障 。

當 日 以 支 聯 會 常 委 身 份 示 威 的 李 卓 人 散 庭 後 表 示 , 歡 迎 裁 決 , 認 為 法 庭 肯 定 中 聯 辦 屬 於 公 眾 地 方 , 李 卓 人 說 , 不 希 望 見 到 , 中 聯 辦 好 像 是 特 區 內 的 特 區 , 作 為 國 家 的 機 關 , 應 開 放 給 公 眾 , 又 認 為 警 方 , 不 應 阻 止 市 民 到 中 聯 辦 抗 議 的 權 利 。

中聯辦班官,見到呢個充滿膠力嘅判詞,應該知道佢地玩膠都玩夠,係時候服從香港嘅遊戲規則。

呢單案律政司如果上訴,而上訴又衰咗,咁阮官個判決就係有約束力,衰過依家停喺裁判法院階段,所以正路係政府唔上訴。你話立法喎,想問點立法定中聯辦嘅法理地位,我諗成個北京都諗唔掂呢啲頭痕到嘔嘅問題。

所以,我轉個中國tone講:「中央人民政府駐香港特別行政區辦公室,作為中央人民政府的代表,要做好信訪工作,不應拒絕接觸我們親愛的廣大同胞。」(講完之後嘔咗一陣白泡⋯⋯)

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “中聯辦呢鋪食咗屎

  1. abdieladams

    警察再阻人示威可以告佢哋藐視法庭了?[sosad]

  2. 飛蚊導彈

    裁判法院的判決,不能成為其他法院參考的案例.
    所以只要政府不上訴,警察以後照樣可以阻止甚至拘捕和起訴
    然後每一次上庭都好似賭大細博打贏
    打贏之後示威者上訴先至算數
    更甚的是就算政府次次打輸,都可以揀情節最有利自己的案件去上訴
    方便政府取得有利自己的案例
    所以這次實在不算得上是甚麼勝利

  3. o157hk

    是否告得入是其次,警察即時拘捕,便可即時阻止行動的進行。

  4. Bankers' Arms

    「中央人民政府# 駐香港* 特別行政區辦公室,作為中央*人民政府的代表,絕對*# 不應該做出傷害香港同胞感情的事情。」

    (*高8度) (# 停頓)

  5. 義不容共

    共匪一向愛玩膠,由97年前駐港新華社到今天中聯辦,門高狗大自絕於人民,一直不意外。 ( 唯一8964前許家屯試過開門納客,終歸要出走 )

    愚見認為警方以至律政當局更難辭其咎,打壓和平示威人士尤甚於黑社會 ?

    尤其係黃仁龍上任後,枉法扮smart ass 屈得就屈,比梁愛詩時更加不堪。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s