Stone Sir

當報紙,以至唔少評論人,都講緊CCTVB《刑警》果位Stone Sir嘅時候,我諗個社會離臨界點又進一步。

Stone Sir可以講係電視劇版嘅《夜魔俠》,但《夜魔俠》或者《死亡筆記》講都係有人運用超能力,以人類以外能力,將「罪犯」就地正法,而Stone Sir就直頭係執法人員,佢自已認為有人係犯法,就自己濫用暴力搞掂「罪犯」。

Stone Sir呢個亦邪亦正嘅角色受歡迎,唔單只反映香港市民對司法嘅信心動搖,更大鑊係,大家越嚟越認為,如果可以嘅話,動用暴力搞掂唔順眼嘅人係無乜唔妥,呢個己經係去到日本明治維新前,亦即「幕末」天誅嘅一步。有人認同「天誅」,就會有人做人斬,即係岡田以藏果挺自己搞暗殺嘅友仔。

亦可以咁講,日後出嘅「魔警」,唔會係徐步高咁小兒科,以下係2009年一單舊聞,大家諗吓Stone Sir走出現實,隨時會玩出乜膠出嚟?

林忌:中聯辦塗鴉--無政府主義的警告?

3 則迴響

Filed under 香港政治, 傳媒

3 responses to “Stone Sir

  1. Longhair

    其實套戲唔係好收得,大結局只能係星期五播就知不入流,所以唔能夠話有stone sir現象,反而有義海豪情劉醒心態都唔奇。

  2. Thomas

    奉公守法同刑警差唔多

  3. KMB59

    「唔單只反映香港市民對司法嘅信心動搖……」
    「司法」是否指司法機構?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s