賭X大戰真係開打

王 桂 壎 認 為 政 府 提 出 2012 年 政 改 方 案 不 夠 進 取
2010-12-16 HKT 21:30

律 師 會 會 長 王 桂 壎 認 為 , 政 府 提 出 的 2012 年 政 改 方 案 不 夠 進 取 , 如 果 2017 年 可 以 普 選 行 政 長 官 , 差 異 巨 大 , 未 符 合 《 基 本 法 》 的 循 序 漸 進 原 則 。
他 接 受 本 台 《 議 事 論 事 》 訪 問 時 建 議 , 新 增 的 選 舉 委 員 會 400 個 議 席 , 應 該 由 全 港 市 民 直 接 選 出 , 注 入 大 量 民 主 元 素 , 收 窄 差 距 。

梁愛詩較早前話新九組可以復活,都未必肯定係「北京聖旨」,但依家王桂壎呢位同北京咁多生意往來嘅律師,都話2012唔夠進取,直頭將四百名選委拎出嚟賭,再加上《南方都市報》曲線撐劉曉波,以及炮轟科學發展觀,即係北京有派系,諗住大賭一手,包括喺政改本地立法果陣賭鋪勁。

未來一年,政局一定劇變,花生可以嚟多十幾箱。

廣告

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “賭X大戰真係開打

  1. 之前佢唔講,依家先出黎講,倒真的令人覺得很驚訝。

  2. p ho

    我11-23 blog劉夢熊已經早洩玄機

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s