地產霸權是不可克服的?

潘慧嫻《地產霸權》推出後,地產霸權變成咗唔少政治評論嘅口頭禪。

搞出地產霸權嘅社會制度,當然有變革嘅空間,亦都要推進呢方面嘅改革,我個人係贊成潘慧嫻提出嘅土地空置稅,迫發展商發展佢地手上空置土地,另一方面,我亦睇到她嘅建議可以杜絕田生地產一類嘅公司搞到香港市容不知所謂。

但除咗改變社會制度,地產霸權係唔係完全唔可以克服,我又唔係咁睇。

互聯網提供咗一個全新嘅工具同視野去發展小店經濟,我由三個角度,去睇呢個問題。

高登炸雞

高登炸雞可以講係一間由網上走到網下嘅食肆,因為間嘢係高登人開,店名係高登人集體吹水吹出嚟,高登炸雞同名菜小學雞都係高登語嚟。小弟未食過,但點樣令一間開喺筲箕灣東大街嘅食肆喺試業期間己經得到談論,甚至成棚上上嚟食,唔駛靠傳媒,唔駛靠地產商乜乜商場嘅人流,講就係互聯網,唔係學似中大某位姓文嘅硬膠校友,話自己做好耐ecommerce大人,無技術含量,但講係互聯網文化嘅了解。

獨立媒體小店是寶

互聯網嘅分眾本質,查實己經為擊敗地產霸權提供工具,獨立媒體小店是寶查實應該多做,因為獨立媒體發展到今天,己經有一定支持讀者,而大家係需要知道一啲連鎖店以外嘅另類選擇,而小店是寶係有佢嘅作用。呢啲,就係實踐層面上嘅嘢。

我諗要鼓勵依家新嘅人上網創業,喺一啲唔受鋪租影響嘅地方創業,唔係一啲市儈商家佬,或者時來運到唔知自已點解發咗達嘅第二代人,老吹一啲發達術,而係鼓勵更多人,用網上大量免費工具,好似Google App、Google Forms、WordPress、高登,再加上一啲傳統智慧,去摸索新機會。

只要大家肯諗,可以喺多方面起「霸權」飛腳,只要政府唔好諗住管制互聯網。

廣告

4 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

4 responses to “地產霸權是不可克服的?

  1. Dbdb

    講開東大街,早些年最愛吃那裏的鮮油奶多,得閒要去吃些其他嘢先。

    社民連排檔,civic cafe

    得閒踩單車穿梭港島區

    上河圖級數

  2. v

    互聯網 2.0 ->P2P -> the best tool for small businesses and niche markets

  3. Bankers' Arms

    原來sarkozy咁大模大樣見達賴, 見完仲可以同中共簽contract賣飛機核電站

    無他! 原來法國政府手握一份中共貪官在瑞士開設銀行戶口的名單, 由前雇員偷出來交給法國情報當局

  4. martinoei 黃世澤

    To: Bankers’ Arms

    我對Sarkozy嘅玩膠能力一向深具信心 😄

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s