香港根本要Sexual Offences Act 2003

明報:法改會倡修例 10歲可控強姦

點只十歲可控強姦咁簡單,根本成個香港性犯罪相關法律,都要改革,好似Sexual Offences Act 2003咁做。

喺一個男人都會遭到鹹豬手嘅年代,男人被強姦無得告,十四歲以下唔可以告佢強姦,呢啲膠事己經搞到個法律起唔到應有作用,依家法改會嘅方法係有頭痛醫住頭痛先,無諗過香港社會需要一個全新嘅性犯罪法律,保障每一個個人,不論性別以至性傾向。

政府有無諗過,喺呢個問題上應該認真做番啲嘢。

廣告

1 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

One response to “香港根本要Sexual Offences Act 2003

  1. 義不容共

    英式普通法制就算再保守,正常都會隨立法機關以至法庭判例,真正力補不足,修正改良,與時並進。

    之不過落在共產特衰政府手上,文明進步就難,玩膠充SMART ASS,耍手段找些雞毛蒜皮塵封控罪,專用來砌生豬肉對付異見者,就多到數不完。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s