荷蘭佬玩殘中國大使

中國駐尼德蘭王國大使喺荷蘭咁耐,都唔知荷蘭佬玩膠嘅路套,抵佢被人恥笑又恥笑。

荷蘭同英國、德國、法國玩膠路套都有啲唔同,荷蘭同印尼淵源深厚,可以解釋吓。荷蘭係一個同東方交往好耐,而且歐洲最鍾意做生意嘅民族,所以荷蘭佬創意唔及法國佬,陰濕不如英國佬,周密不如德國佬,只不過論睇落圓滑,以及長袖善舞,就一向係歐洲最強,連印尼華裔做生意果套都係受荷蘭佬影響。否則點會幕府鎖國時期,日本仲保留蘭學,以及俾荷蘭佬喺度經商。

所以荷蘭佬玩膠方法,就係笑騎騎放毒蛇,由於香港人喺圓滑呢面,有接近荷蘭佬嘅地方,呢種手法絕對值得學習,之後香港統監府就做乜公關功夫都無用。

7 則迴響

Filed under 英國與歐洲

7 responses to “荷蘭佬玩殘中國大使

  1. 香港賓拉登

    不過最撚好笑係, comment的全都係五毛~

  2. HighLamb

    睇完聯想到"轟天砲2″,米路吉遜同丹尼高化走入美國南非大使館玩野個幕。

  3. world traveler plus

    東突, 彊獨,及各界恐怖分子,上述片段有極高參考價值.

    十幾至幾十蚊歐羅,買花,買蛋糕,果籃之類,再搵個 農曆新年,端午,中秋 節日,就可以入去領使館同館使對話.

    之後係唔係荊軻棘秦王,各下自行演繹

  4. 呢招高!可以試下係其他地方送花玩下佢地

  5. 義不容共

    的確是一流教材 — 聲討不義,抗爭專制,不一定要惡騰騰追罵九條街,扔溪錢燒車胎掟雜物,才能達到目的 .

    禮貌周全笑臉迎人,仍能把對手諷刺折辱得無地自容,才是至聰明高手 .

    記得當年世貿香港會議,激烈抗爭的韓國農民,都先禮送花給防暴女警,可謂異曲同工 .

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s