中聯辦真係當咗自己係香港統監府


中聯辦圖阻電視直播
2010年12月11日

【本報訊】內地封殺諾貝爾和平獎消息的魔掌伸至本港,據了解,本港四大電視台無綫、亞視、有線及 NOW的新聞部高層,前日深夜收到中聯辦高層來電,被嚴詞「勸喻」勿直播頒獎儀式。四台發言人昨下午回應稱會如常安排直播頒獎禮。
命令式指示

知情人士對本報稱,中聯辦官員前晚深夜分別致電四台「溝通」,言談間以命令語氣指示四台不要直播頒獎儀式,「對方冇話如果唔跟從會有乜嘢後果,但係夜麻麻打去人哋度,本身都有種恐嚇意味」。
無綫外事部副總監曾醒明表示,日前已安排於 24小時互動新聞台及新聞二台直播典禮,沒有任何額外安排,他不知新聞部有否接獲中聯辦電話,但新聞部編採獨立自主,不會受其他人影響。 NOW新聞及財經資訊首席副總裁張志剛表示,未曾接獲中聯辦指示,會如常安排直播。
亞視發言人稱,由於播放時間屬黃金時段,所以不會全程直播典禮,但會直播劉曉波獲獎的部份,強調新聞部編採自主。有線發言人則表示,直播安排不會有所改變。有線電視新聞部人員承認高層接獲中聯辦電話。

所以小弟用香港統監府呢個名嚟形容中聯辦班友,真係貼切到爆。

呢種公然當香港新聞自由無到,《基本法》無到嘅作為,除咗大韓帝國年代嘅韓國統監府,真係無乜機構無賴到呢個程度。只不過,人地韓國統監府係有實權,香港嘅傳媒就可以當你香港統監府無到。

除咗蠢過隻豬,無法形容呢班友個腦部構造。

4 則迴響

Filed under 香港政治

4 responses to “中聯辦真係當咗自己係香港統監府

  1. 依馬打

    是但新聞台袁老花肯派人專程去挪威影頒獎禮內外情況,自問頗意外。

  2. Bankers' Arms

    x2. 當晚無線放係頭條, 派記者直播, 真係有d意外!

    其實有冇辦法告中聯辦違憲?

  3. ky ho

    西環豬啫!使唔使咁大動作呀!淨係在電視發射台放高頻率騷擾,畫面花哂,想偷睇都睇唔到!!!!!!!!!!等得電訊局出現,都已經收工喇!驚咁都唔掂當,通知李少光封埋路,去唔到,包掂!
    自己友搞掂,神不知鬼不覺喇!
    但係佢點做都封唔到,youtube,bbc,cnn有直播,有樣嘢gfw都no way!互聯網翻牆!哈哈!哈哈!哈哈!哈哈!

  4. salliq

    呢班人真係以為自己係乜…
    一個老豆命令個仔做啲乜嘢,個仔都未必睬佢,更何況中共唔係中國人個老豆呀

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s