香港鵪鶉政府

政府指港記者境外合法採訪不應受暴力對待
10.12.2010 20:29
香港電台一名記者,在北京毒奶粉受害兒童家長代表趙連海的寓所外採訪時,被現場的居民掌摑,在場警員未有制止。行政長官曾蔭權說,正了解事件,有進一步消息會再交代。政府發言人晚上表示,本港記者在境外合法採訪,不應受到暴力對待。特區駐京辦聯絡事件中的記者,對方表示暫時無需協助,駐京辦會繼續了解和跟進。 香港電台發表聲明,對事件深表憤慨,不能接受記者在正常合法採訪時,遭受暴力對待,促請當局嚴正處理。廣播處長黃華麒說,記者在正常採訪下,受到武力及攻擊是不可接受。

小弟作為前記者,亦係香港電台節目顧問團成員,小弟對特區政府嘅睇法係鵪鶉政府。

大佬,居委會幾時惡到可以話摑人就摑人,我係特區政府同香港電台就好簡單,要求北京公安交人,就係簡單。香港政府僱員喺中國做嘢,被人摑都無聲出嘅,叫公務員搏埋你果份。

新聞自由更加唔駛講,試吓BBC有記者被摑,BBC Trust主席實出聲,兼且隨時首相都出嚟抗議。所以,香港政府正鵪鶉嚟。

3 則迴響

Filed under 香港政治, 中國政治

3 responses to “香港鵪鶉政府

  1. TC

    入得中共佔領區,又唔用外國passport,就要預左有事發生無人敢幫你,同其他中共國民一樣。

    不過話時話,如果有記者有外國籍,傳媒老闆會唔會幫僱員申請入中共國visa?

  2. longhair

    係唔係記者,都唔應該打人。
    正如走去探人,比人阻止,仲要比人打,冇野呀。

  3. v

    激嬲記者好笨7
    記者睇飯碗份上忍你一鑊, 第日有機會佢實報服.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s