孔子和平獎嘅北韓級創意

中國文化部邊條友諗出孔子和平獎呢啲北韓級創意出嚟,應該送去北韓借俾金正日用一用。

雖然中國文化部唔認數,但呢條數中國當局想唔找都唔得,否則點會全世界都知道呢個硬膠獎。首先,孔子和平獎諗出嚟,證明條友連中華文化係乜都唔知,中華文化裡面係墨子講兼愛非攻,搞都搞墨子和平獎,將孔子同和平拉埋一齊,張冠李戴,不知所謂,民進黨管碧玲恥笑中國搞就搞孔子教育獎,就係咁解。

最膠係,搞個獎同諾貝爾獎抗衡呢啲膠劇目,蘇聯都無咁硬膠,上鋪咁硬膠嘅友仔叫希特拉,所以今鋪肥佬黎又好,民進黨仲唔抽中共水抽到地裂(水位下降都不足以形容)。

所以今年諾貝爾和平獎充滿花生味,依家大家可以買定花生,睇呢幾日中共有幾膠,包括奧斯陸果啲收咗中國大使館錢嘅「華僑」,我建議挪威情報部門收集一吓資料,然後將呢班牛鬼蛇神趕晒返中國就得。

後話:成件事最好笑係,呢鋪民進黨由蔡其昌抽老共水話孔子比較認同諾貝爾獎,到管碧玲話孔子搞係教育獎,唔係和平獎,都睇到民進黨班友中華文化水平都好過老共多多聲,但捍衛中華文化為職志國民黨就唔知去咗邊。支持台獨係保護中華文化的有效方法嚟,我唔係講笑。

Advertisements

8 則迴響

Filed under 中國政治

8 responses to “孔子和平獎嘅北韓級創意

  1. 義不容共

    姑且扮一扮孔夫子語氣:

    共匪鄉愿,無道抽水,不捨晝夜,是可忍,孰不可忍 ?

  2. 怎么没人提名邓小平,邓矮子呢?

  3. 應該是孔子河蟹獎才對.

    堂堂大國, 不學無術, 丟人現眼. 果然國之將亡, 必出妖孽. 大家好好盡情恥笑.

  4. 前蘇聯也設立了一個“列寧獎”來抗衡諾貝爾獎。胡X濤滿腦子意識形態﹐現在的中共只是copy cat﹐學蘇聯老大哥而已﹗

  5. 新仔

    今年既搞笑諾貝爾和平獎應該頒俾孔子和平獎以表揚佢既搞笑精神.

  6. bipixman

    真是阿Q,原來21世紀,中國還只是阿Q的水平。

  7. KMB59

    『包括奧斯陸果啲收咗中國大使館錢嘅「華僑」……』
    那些華人是中國人抑或挪威人?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s