獅子山下精神嘅前提係乜

中國青年報:学者记录深圳30年大逃港 百万内地人曾越境香港

“我告诉你,真正的香港奇迹,是我们这些人,是我们这些冒死上了梁山的人,用血、用眼泪创造出来的!”

好多人成日話乜嘢獅子山下精神,小弟對獅子山下精神唔反感,只不過,由政府高官到唔少商人,都無講事實嘅全部。

事實全部係:獅子山下精神嘅前提,係追求自由。

呢位學者無講係,唔少游水落嚟嘅人,唔只係因為饑荒咁簡單,有啲仲涉及文革迫害呢啲問題,當然無人敢講。但基本上,香港喺呢方面同美國好似,美國有唔少移民,除咗係五月花號嘅難民,仲有係愛爾蘭大饑荒果陣去北美新大陸賭一鋪嘅人(所以美國長期係IRA資助者就係咁嘅背景,而甘迺迪家族正係呢班友嘅後代),而愛爾蘭搞到饑荒,又同當時英帝國征服愛爾蘭,征服到膠晒有關,民生始終係脫唔開政治。

所以真係講獅子山下精神,唔可以齋講刻苦耐勞,而唔講冒死追求生存同自由嘅過去,香港人唔追求民主自由係對唔住列祖列宗,因為無自由民主,我地隨時重演香港人祖宗們嘅故事。正如美國之所以可以理念立國,因為最早嚟美國果批人,正係一批被英國迫害嘅清教徒。

乜叫獅子山下精神,追求自由就係獅子山下精神。我諗真係最反映出呢個精神,正係壹傳媒集團主席黎智英。

廣告

9 則迴響

Filed under 香港政治

9 responses to “獅子山下精神嘅前提係乜

  1. Bankers' Arms

    Good post!

    獅子山下精神的背景係, 冇乜太多行規or老屎忽去制肘年輕人開拓及表現自我的熱情! 這便是自由!

  2. v

    順便刷下習總老頭鞋.

  3. echykr

    Great post. For too long these pro-government dicks have hijacked the true essence of the Lion Rock Spirit.

    To use your American immigration example, it would be like the Neo Nazis promoting the American Dream, or the Taliban promoting religious tolerance.

  4. echykr

    Speaking of mainlanders escaping to HK, I had an uncle on my mother’s side who was born there, and also managed to escape to HK via swimming from Shenzhen. He’s now a well-to-do textile factory owner, setting up factories up north. Though he’s still very down-to-earth, unlike other cocky rich bastards out there.

  5. alvin

    同意你講﹐獅子山下精神嘅前提﹐係追求自由。

    仲有一點﹐如果冇港英當年為四五十年代逃避共產黨南下嘅上海實業家奔走歐美爭取開托市場﹐令佢哋可以喺香港立足﹐重新開廠﹐製造就業機會俾D難民﹐莫講話七十年代香港經濟起飛﹐香港連起步嘅能力都未必有。

    唐英年﹑田北俊等實業家第二代依家咁親共﹐佢哋老豆知道真係唔知有乜感想。

  6. 義不容共

    獅子山精神一大前提,係大多數人手空空無一物,齊齊捱窮,但社會仍有充分機會,讓人保存希望,奮鬥自強,脫貧致富。

    今時今日特權掠奪,社會猶如死水,太子黨橫行,獅子狗愚蛋就大把,不要自欺欺人!

  7. 若果社會真的能者居之, 獎勵實業, 真的能夠自食其力, 社會仍有充分機會, 你講獅子山下精神, 可以.

    今天再講什麼獅子山下精神, 只是權貴及既得利益者叫人做奴隸, 去使他們可以繼續自肥, 為所欲為. 這叫風涼話.

  8. Jacky Lim

    還有更重要的一點, 就是1950 – 70年代, 沒有今天的霸權主義, 壟斷整個社會的經濟命脈, 操控整個社會的經濟活動, 人人都可以向上爬

  9. Bankers' Arms

    所謂上海實業家主導香港五六十年代製造業, 早有歷史學家指為言過其實!

    而香港工業背後的財主, 不是共資銀行, 也不是本地華資銀行, 而是匯豐銀行; HSBC 突破其文化隔閡, 大膽開拓於五十年代還未成熟及yield 低的工業融資業務, 隨後因拓展新界業務及與本地廠商交往日繁, 而起用第一批華人經理, 這些都是"myth of上海實業家"所掩蓋

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s