馬英九應該維持陳水扁年代軍事政策

當然喺外交上,馬英九依家嘅兩岸政策未必錯得晒,事實上,陳水扁嘅做法係有膠力。只不過,陳水扁年代,為咗防範中國打過嚟,係做過唔少嘢去強化台灣軍力,除咗T91步槍,仲有就係喺2004年成立特種部隊,防止中國斬首戰術,依家驗收成果。

自由時報:美軍國際狙擊賽 我陸軍爭光

呢項比賽,亞洲只有台灣軍隊參賽,日本陸上自衛隊同埋新加坡武裝部隊都無份。當然,馬英九上校(唔係總統果陣,佢嘅軍銜)俾台灣陸軍參賽,證明條友未膠得晒,喺軍事有佢嘅兩手準備。而呢個比賽戰果除咗證明台灣研發陸軍武器精良外(即係美國唔賣陸軍武器台灣都頂得住,事實上喺伊拉克嘅美軍子彈,部分係台灣賣俾美軍),亦代表著,台灣陸軍精銳部隊嘅作戰水平,唔只係北約級數,而係美軍相若,中國解放軍班長期唔訓練嘅友仔,除非諗住開戰第一日掟核彈去台北,否則打台灣前諗清楚。

更何況,台灣有無核彈反制力,我諗中國都未必知。所以,馬英九要維持和平紅利,喺軍事上,維持番陳水扁年代大方向就得,唔好學陳水扁做到咁揚就係(適當時候示吓威,反攻大陸維持台獨兩相宜)。維持台海和平到中共倒台為止,基本後盾就係台灣嘅軍事實力。

2 則迴響

Filed under 台灣政治

2 responses to “馬英九應該維持陳水扁年代軍事政策

  1. Henry Chan

    雄二E巡航導彈係台灣既戰略性武器, 不過馬英九政府將佢既發展潛力(例如增加射程方面)閹割左…………….

  2. Bankers' Arms

    原來錢其琛係美國既人!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s