依家香港差佬去晒邊?

呢段片係一位北角居民所拍,小弟以前正係果度附近嘅居民,睇到段片嚇到呆咗,估唔到果度治安惡化到咁嘅程度,特別同一條街有齊海關、廉署總部,同埋專門檢控示威者嘅北角警署。

我想問,依家香港差佬去晒邊,去晒做當權者走狗拉示威,對啲古惑仔理都唔理?

照上段片段所睇,己經可以告以下罪行

1. 任何使用道路的 行人, 或 於任何道路上駕駛人力車的 人疏忽地危害其本人或 他人的 安全, 即屬犯罪, 可處罰款$500。(道路交通條例 s48)(東廊糖水道出入口都咁玩,五百蚊無得甩)

2. 任何人因普通襲擊而被定罪, 即屬犯可循簡易或 公訴程序審訊的 罪行, 可處監禁1年。(侵害人身罪條例 s40)(打到落地,襲擊都無得甩)

3. (1) 凡有3人或 多於3人集結在 一起, 作出擾亂秩序的 行為或 作出帶有威嚇性、 侮辱性或 挑撥性的 行為, 意圖導致或
相當可能導致任何人合理地害怕如 此集結的 人會破壞社會安寧, 或 害怕他們會藉以上的
行為激使其他人破壞社會安寧, 他們即屬非法集結。 (由1970年第31號第11條修訂)

(2) 集結的 人如作出如上述般的 行為, 則即使其原來的 集結是合法的 , 亦無關重要。

(3) 任何人如參與憑藉第(1)款屬非法集結的 集結, 即犯非法集結罪─ (由1970年第31號第11條修訂)

(a) 一經循公訴程序定罪, 可處監禁5年; 及

(b) 一經循簡易程序定罪, 可處罰款$5000及監禁3年。(公安條例 s18)(呢啲仲唔係非法集結?)

4. (2) 任何人如屬三合會社團的 成員, 或 以三合會社團成員身分行事, 或 自稱或 聲稱是三合會社團的 成員, 或
參加三合會社團的 集會, 或 向三合會社團付 款或 給予援助, 或 為三合會社團的 目的 而付款或 給予援助, 或 保管或
控制或 被發現管有屬於或 關於三合會社團或 三合會社團任何分支機構的 任何簿冊、 帳目、 字據、 成員名 單、 印章、
旗幟或 徽章, 則不論該社團或 該分支機構是否在 香港成立, 該人亦屬犯罪, 一經循公訴程序定罪─
(由1964年第36號第4條修訂; 由1988年第 30號第4條修訂)

(a) 如屬首次就該項罪行被定罪, 可處罰款$100000及監禁3年; 及

(b) 如屬第二次或 其後就該項罪行被定罪, 可處罰款$250000及監禁7年。 (由1987年第19號法律公告修訂)
(由1961年第28號第8條代替。 由1992年第75號第13條修訂)(社團條例 s20)(呢條比較難砌,因為片中無人撻自己個朵,但難保兩班友開片前撻咗)

小弟希望差佬快啲做嘢,唔好又搞到小弟做民間檢控官,呢個博客唔係咁用。

後話:呢區係工聯會郭偉強嘅選區,即係和富選區,你仲投票俾呢個睇住果區治安敗壞都無做嘢嘅議員,只係食埋啲蛇宴齋宴,我睇果度幾時嚟單劈友事件。

廣告

發表留言

Filed under 香港政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s