戰略誤判,後果嚴重

黃世澤:民主槍傷

小弟喺自由時報,響應呂秀蓮陳水扁嘅呼籲,將連勝文案同三一九槍擊案併案調查,係有清除戰略誤判嘅考量。

中國非法賭盤賭台灣選舉早唔係新聞,問題係賭盤金額越嚟越大,而大家睇到如果2012年蔡英文對馬英九嘅話,唔可能出現馬英九大比數拋離,隨時係統計學上誤差範圍上落決勝負,咁樣喺巨額金錢利益下,就會有人鋌而走險。而藍綠雙方死忠支持者,依家己經鬥用陰謀論解讀,如果馬英九或者蔡英文不幸被槍擊身亡,大家諗吓可以造成幾大戰略災難?

所以為咗避免因為幾條走數嘅硬膠,搞到生靈塗炭呢挺根本笑唔出嚟嘅膠事兼慘劇,查出果啲搞賭盤嘅莊家,可能係避免大鑊發生嘅做法。

廣告

1 則迴響

Filed under 台灣政治

One response to “戰略誤判,後果嚴重

  1. 在莊家眼中,馬英九或者蔡英文根本沒有分別,但影響兩岸關係。所以大陸也應該啾出那些人。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s