北極有企鵝後又一力作

文匯報:廿四味:美國買阿拉斯加與香港申亞

果位作者可能真係飲得太多加料廿四味,飲到唔知自己寫緊乜,留意以下笑點:

議員以民意去決定政策方向並沒有錯,但對於如何平衡社會的長遠發展以及民意,才是對從政人士的考驗。休華德在林肯總統時期擔任美國國務卿,他一生最大的功績就是花720萬美元向俄國買下了阿拉斯加,當時阿拉斯加一片冰天雪地,天上無鳥,地上無油,美國民意大譁,認為這項投資對美國完全沒有好處,花費太貴,議員們也因應民意大加鞭笞,嘲笑這次購買為「休華德式的愚蠢」(Seward’s Folly)。但休華德堅持了,結果之後美國在阿拉斯加發現了石油,並發展成今日全球聞名的不夜城,在冷戰時期,如果不是美國購入了阿拉斯加,蘇聯的飛彈將可輕易打入美國本土。在多年之後,美國人才知道,原來休華德是先知,批評他的人才是缺乏前瞻,但這時他已去世,美國人為紀念他,決定將阿拉斯加州每年3月的最後一個星期一定為「休華德日」。

阿拉斯加邊度嚟係不夜城?或許佢想寫係,阿拉斯加喺北半球夏天果陣係不夜城,因為極地無夜晚,但同美國買咗阿拉斯加返嚟有乜關係?好明顯有人搞錯咗阿拉斯加同賭城拉斯維加斯。夜晚阿拉斯加賭場就無,北極熊反而有機會有幾隻。況且,阿拉斯拉好多地方都未入北極圈。

土共啲地理常識真係零舍唔同,中國啲洲際導彈真係唔好亂咁射,殺錯良民就唔好喇。

廣告

17 則迴響

Filed under 香港政治, 傳媒

17 responses to “北極有企鵝後又一力作

  1. Dbdb

    亞運的安檢比京奧煩複,還帶點神經質,例如你要在人員面前拍一張空照,然後人員再檢查示現,我懷疑此舉是檢定進場人士所㩦相機是否相機,如果見到口香糖,人員會令你當面吃一夥,有些人員對噴鏡頭塵的手握唧喞抱有怀疑表情,會詢問你是甚麽東西。我跟朋友想起國產凌凌7,笑說自己攜帶了改裝相機,手握唧唧是遙控器,而口香糖是偷聽器。

  2. Laure

    話阿拉斯加有石油我都覺得仲可以,但係…不夜城?唔好當人人都冇常識先得o架。

  3. Henry Chan

    To: Dbdb
    仲有既係, 就算心臟藥同高血壓等藥物都係唔比帶既,如果帶左,沒收之餘,冇得攞番…………

  4. v

    中國d洲際飛彈最可能既目的地係中國

  5. 新仔

    退一萬步說, 假設阿拉斯加 = 拉斯維加斯好了, 咁又同申亞有乜關係? 所謂長遠利益真係好空泛, 即是舉個膠膠哋既比喻, 我用一千萬賣個垃圾桶俾你放響中環都會有長遠利益架啦, 有利市民健康又美化市容, 咁你買唔買? 長遠利益喎.

  6. 飛蚊導彈

    不過講開又講,William Seward
    果D遠見都真係好誇張
    竟然估到三十年後阿拉斯加會挖到金礦,
    五十年後俄國沙皇會比列寧推翻
    八十年後美國會同俄國冷戰
    一百年後會挖到石油

    唔知道曾德成係唔係預測到
    申辦亞運之後,香港會搞2100年奧運?
    定係2048年香港會排奧運獎牌榜榜首?

  7. echykr

    Maybe he just saw the movie Insomnia, starring Al Pacino and Robin Williams, from a few years ago about a detective investigating a murder in the wilds of northern Alaska, where the sun literally doesn’t set during summer.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Insomnia_%282002_film%29

    Otherwise, I can’t think of how on earth he came up with the idea of a “Sleepless City". lol

  8. 凌天羽

    北京申奧, 廣州申亞己經蝕到hi hi….

    仲講話乜野有石油, 根本有前科可見.

  9. world traveler plus

    Oakland 同Auckland ,好多華文媒體都搞錯.

    日本人都知好易搞錯,所以有以下文字(維基)

    ニュージーランド最大の都市であるオークランド (Auckland) と当市とは、英語においては綴りも発音も異なる(参照)ため簡単に区別出来るが、日本語では同じになってしまう。

    本年明報旅遊版,就試過向介紹新西蘭旅遊時,提供一間加州Oakland 租車公司網址及電話

  10. 一所由中共出資的黨喉舌,盡吸全國文痞,阿Q,臭蟲及差不多先生,這樣的垃圾,羞辱了報紙這兩個字

    美國是脫離阿爺英國的懷抱,獨立建國,永遠從英屬分裂出去之後向俄國購入阿拉斯加,是有政治企圖的,所以用相同邏輯,文匯報是企圖煽動香港透過申亞,凸顯香港具有獨立自主的條件搞港獨,脫離阿爺中國的懷抱永遠從中國分裂出去,這個用心險惡的陰謀是不會得逞的!!!

  11. advanplus

    土共啲人唔係咁既質素,大家又邊度有得笑!

    為左大家日後既歡樂,佢地成日講啲咁既野都係好事!

  12. world traveler plus

    http://zhidao.baidu.com/question/49155670.html
    阿拉斯加州是不是世界上最大的赌城?
    悬赏分:50 – 解决时间:2008-3-23 15:38
    我只想知道阿拉斯加是不是赌城,如果是,请顺便说明它是为何能拥有赌城的称号

    爛gag
    去阿拉斯加同大熊(大雄)賭翻幾鋪, 千其唔好話比技安知?

  13. 引用通告: Tweets that mention 北極有企鵝後又一力作 | MO's notebook 3 to 4 -- Topsy.com

  14. Steven1991

    阿拉斯加係極地,唔會冇夜晚!班土共唔係低智商到認為落大雪 = 夜晚?

  15. 義不容共

    要玩自欺欺人的共式膠論,隨時可以奉陪:

    1. 要保證婚姻幸福,感情到老,前提係不理傾家蕩產,都要擺酒六十圍,三億禮金過外母手 ?

    2. 香港足球江河日下,歷來唯一奧運金牌,係97前港英時代奪得 — 點解只係申亞咁無出息?應該不識抬舉,搶出黨主國之前申辦世界杯 ! 甚至大花筒玩奧運 !

  16. world traveler plus

    Re:Steven1991

    Barrow位於Alaska北部, 每年5月11日至8月1日期間,會出現"Midnight sun" 現象,即太陽不會降至地平線之下.

    參考圖片:

    “結果之後美國在阿拉斯加發現了石油,並發展成今日全球聞名的不夜城,"

    但"Midnight sun"乃自然現象,即使未有人類之前,都以經係"不夜城",同俄國,美國,或石油,跟本無關係.

    而因為係極地,即使經濟如何發達,都有Polar Night. Barrow 為例,11月18日之後65天都唔會有日出.

  17. shchshch

    Dbdb:
    拍空照這個我在京奧入場時也被要求過,不過當時安檢氣氛倒是比較輕鬆

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s