直資一鑊泡

繆美詩:直資風波

喺香港,做評論絕對唔同人要有唔同分工,因為膠問題太多,葉問都搞唔掂。好似直資問題,小弟承認自己一直睇漏咗。

直資學校問題,基本上同政府做漏一樣嘢,同香港家長心態有關

1. 政府撥得錢俾呢啲團體,應該要求佢地有個services agreement,亂用撥款唔單只無直資身份,仲要係追番啲錢。簡單嚟講,政府撥咗筆錢後嘅監管,如果無審計署核數,一早亂晒大籠。

2. 香港啲家教會係乜嚟,入得家教會嘅家長,以小弟以往觀察,好多係想擦教師鞋,幫自己仔女搵著數嘅家長(例如指派仔女做學長,犯事放軟手腳)嘅平台,所以家教會唔單只因Rachel講嘅心態問題,更大鑊係家教會嘅家長,一定係校方管理層嘅死忠,果吓大件事。

所以,香港搞直資,家教會監察係廢,而校友會監察都會係廢(你睇中大好似香樹輝呢啲友仔咪明囉,保駕護航就有,完全唔記得應有責任),可能最後係直資要受監管要同津校一樣嚴,呢個就係香港呢個硬膠城市悲哀之處。

Advertisements

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “直資一鑊泡

  1. 義不容共

    政府恆常病態:法治應管的沒管好,該下放權力、自主自由的,反而千方百計專制集權。

    錢鍾書講過:「小孩子該不該讀寓言,全看我們成年人在造成什麽一個世界、什麽一個社會,給小孩子長大了來過活。」

    所謂直資名校,典型樣版教材,就係貪財混帳,投機少賣共?香港教育真係前途似咁!

  2. echykr

    When you see a kid being a shameless show-off by openly distributing $40,000 cash and 8 iPhones at school, you know what this society has become.

  3. v

    everybody has her own pay-off matrix.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s