真係夠大煲嘅現象

市 別 國民黨 民進黨 無黨籍 親民黨 新黨 台聯 總計
台北市 31 23 2 2 3 1 62
新北市 30 28 8 66
台中市 27 24 10 1 1 63
台南市 13 27 17 57
高雄市 29 28 8 1 66
總計 130 130 45 4 3 2 314

以上圖表由自由時報製作。

我諗,對國民黨嚟講,呢個至係真正惡夢。

國民黨以往就算輸咗縣市長選舉,都可以把持縣市議會嚟制衡綠營,一般嚟講,民進黨同國民黨好少分庭抗禮,但依家係除咗台北市真係穩如泰山,民進黨控制台南市,基本上台南民進黨搞乜都無人郁佢。而新北、台中都係平手戰,台中仲要議席大幅成長21%,高雄就成堆無黨籍人士,只不過高雄果堆「無黨籍」,有一件係陳致中,真係我都唔知國民黨有無諗過地方基礎大流失嘅問題。

仲有一樣嘢,唔好當陳水扁係死人:

〔中央社〕儘管前總統陳水扁官司纏身,身陷囹圄,但對深綠民眾仍有一定的號召力。在這次5都選舉中,除兒子陳致中高票當選外,「一邊一國連線」成員也有多人當選市議員。
5都選舉結果揭曉後,「一邊一國連線」輔選團副團長陳昭姿表示,一邊一國連線成員41名,有36名當選,當選率高達8成8,她對此結果「非常滿意」。

2012年呢場仗,真係夠晒精彩,唔好賭到飛沙走石,搞出硬膠就好。

22 則迴響

Filed under 台灣政治

22 responses to “真係夠大煲嘅現象

  1. echykr

    http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_China_municipal_elections,_2010

    For the mayoral elections, if you tally the votes for all 5 cities together:

    Pan-Blue – 3,369,052
    Pan-Green – 3,772,373 (Does not include Kaohsiung’s Yang Chiu-hsing’s pan-green voters)

    The Pan-Green coalition may have lost slightly in the number of cities won, but they’ve actually won the popular vote for those cities. This could become something in 2012.

  2. 麥當勞

    >> 2012年呢場仗,真係夠晒精彩

    民進黨總得票率只有 49.87%,比國民黨只高 5.33%,而這個差距會因為時間而修窄,加上非都市地區民進黨並不佔優,所以表面上咬緊,但時間對民進黨並不利。

  3. longhair

    陳致中高票當選。

  4. martinoei 黃世澤

    To 麥當勞

    非都市地區民進黨不佔優,我仔細研究數據,唔係。

    原台中縣地區原來係蘇嘉全贏,只不過贏得唔夠多,同我預計相反。而蘇嘉全前農委會主委身份,勤跑農業議題大勝。

    本來嘉義縣、屏東縣己經好綠,如果民進黨在農業地區照辦煮碗,大家諗吓。

    To longhair:

    陳致中極具指標性,事實上邱毅幫陳致中助選,如果我係藍營,就係冷處理到底

  5. Bankers' Arms

    唔見得國民黨係高雄唔駛玩, 起碼市議會議席優於民進黨, 某些山地原住民地區都贏到

    係綠營地盤陳菊都不過為51%, 可以話係慘勝! 勝在either黃昭順or楊秋興都唔夠魅力, 面目糢糊

    上次黃俊英都係輸唔夠魅力, 否則陳菊係爛扁執政下係唔會贏到

    似乎民進黨贏在國民黨弱, 而唔係自身強, 當然民進黨似乎有更多苦耕地區事務之人, 但要命既反而係國民黨仍係遍佈陽萎男人, 呢樣先係關鍵! 如果你搵到個蔣緯國咁神高神大既男人, 又talk得又打得, 學歷ok又夠親民, 係高雄未必會輸

  6. Bankers' Arms

    真係唔見得係南部鐘擺永遠在民進黨一方

    只係輸在國民黨自身係南部既陰影, 自動棄守所引致

    2005年台南縣長選舉結果 號次 黨籍 姓名 得票 得票率 當選
    1 中國國民黨 郭添財 250,887 47.16%
    2 張博森 8,232 1.55%
    3 民主進步黨 蘇煥智 267,583 50.3%
    4 蔡四結 5,310 1%

    2005年輸17,000, 其實國民黨老早就要捧郭添財做南天王!

  7. martinoei 黃世澤

    To Bankers’ Arm:

    真正關鍵問題,正如一位國民黨黨工對小弟說(姑隱其名),民進黨有明知不可為而戰之的勇氣,而國民黨沒有。

    政治勝負有時講意志,泛民和國民黨同一通病就是政治意志太不夠。

  8. Bankers' Arms

    泛民, 算把la, 乜都唔撚得, 餵到埋口玩下手都食唔撚到! 香港呢班友, 仲係玩緊泥沙! 每次選舉其實幾頭痕! 固然一定唔投民賤聯果班機械人左仔, 但係泛民果班弱智真係搞唔落手!

  9. longhair

    陳致中都可以高票當選,雖俱指標,但也是一種選情不俱理性的結果。倒轉選在台北或新北的話,將是另 一結果,所以陳都深知自己定位罷。就是吃老豆本錢。看來南部選民勢死深綠的鐵票實在讓民進黨可安心。

    但對於真正台灣命運發展,其實並不健康,蔡英文這種合理形像的民進黨才是較可取,仍走悲情路線,吃得多少屆呢?新一代都不會這樣選個叫雞還要用老婆舊電話去叫雞的男人罷,有點失格。

  10. martinoei 黃世澤

    To longhair:

    作為民進黨蔡英文路線支持者,小弟認為陳致中當選簡直是警號。

    為台灣前途著想,藍營少操作陳水扁案,對自己對綠營溫和力量的發展都有好處。我認為,邱毅到時候關注其他應該關注的事。

  11. v

    陳致中因佢老豆入冊頻頻出鏡.
    可惜佢除咗喊包真係咩都唔識做, 無法子幫綠營抬轎.

  12. 香港賓拉登

    陳致中知自己乜事, 頂多做上個台南山寨王算了

    同埋, 綠營人士也不認為是次槍撃為奧步, 而是黑吃黑的, 那其實顥示到綠營朝溫和化發展

  13. v

    電視影住佢地兩公婆成分幾鐘
    如果佢有佢老豆十分一
    成個國民黨鬧勻都夠.
    陳水扁有個咁0既仔,真係鄧佢唔扺

  14. Perennial_Loser

    其實又唔使太擔心陳致中影響民進黨…因為佢老竇嘅事,佢哋陳家同班支持者,已經同民進黨大圍面左左,宜家嘅關係,最多只算係「某程度上可以合作嘅遠親」。

    宜家比較麻煩係2012 佈局…蘇貞昌得票率低,但會唔會咁順攤引退,等蔡英文擔旗?

    又:關於槍擊案嘅回應,有上一次嘅陰影,根本民進黨點回都死;宜家咁就畀人話「唔人道」,但就算講人性講溫情又會畀人話貓哭老鼠假惺惺身有屎。老 K 拉埋藍媒要屈人,點講都得。

  15. Henry Chan

    民進黨其實下一步應該要主攻立委選舉(雖則現在既選舉對民進黨不利)…..因為就算贏左2012年總統選舉,立法院冇足夠既席次,一樣係冇用

  16. longhair

    仍然搵四大天皇去選,民進黨唔會好得去邊,只有小英先可以同小馬哥對抗。
    李登輝兩徒弟對壘,佢都算勁。
    其實唔止國民黨要洗底,根木兩黨都要洗底。現在要看邊個黨洗得快。
    但要留意到了2012年,台灣和大陸的經濟是會越密切,這是會影響選情的關鍵。以往大陸硬招搞到反效果,現在用軟招反而做到中共想要的結果。

  17. 蘇貞昌的得票並不算低,只是他重新包裝而無法突破基本盤,不能撼走表現平平的郝龍斌,往後很難保持氣勢。

    然而蘇貞昌倒也不是輸光了,一來在大台中雖敗猶榮的蘇嘉全乃是同一系人馬,二來日後若要在一邊一國連線和蔡英文背後的新潮流中取得平衡整合,蘇系仍然有許多空間遊走。慘的是民進黨停留這種格局下,不是蘇貞昌的年歲、本事和勢態可以為之革新。

  18. 依馬打

    請教各位 :

    英文姐在 ECFA 的立場被指曖昧搖擺,會否成為她 2012 勝出總統選舉的重要障礙?

  19. 我這幾年才漸漸領悟到理念和利益差異所在。許多時香港人看政治(也不限於台灣),會流於理念化,而捉不到利益關係滲透何深。早前在台灣跟當年人對話,已經被教訓說我不理解台獨是甚麼意思,這句話現在是有更多體會了,卻仍談不上真正理解,始終不是當地人。

    像陳水扁是有弊案在身,但再沒有人比他更能維繫深綠群體的利益。那個利益絕對凌架於扁家個別得失,甚至被看得比民進黨,比台灣整體利益更重要。台獨只是其包裝過後的用語,因為支持者的用心既不在台,亦不在獨,只在於一方勢力的抬頭和維持出頭的希望。

    在民進黨黨員眼前,蔡英文是個好選擇,符合他們在制度上尋求出路的需要。但蔡英文卻跟泛綠支持者缺乏直接聯繫,頂多只能當作真正訴求的掩飾,用來避開嫌疑。所謂的真正訴求,卻大多數和民主、進步、公平、公義,通通關係不大,而更多是像國民黨分配利益照顧不到的,就借民進黨去操作。當借民進黨幹部操作時間長久,箇中關係已經和勾結國民黨幹部的模式差異極微。

    大家想看到甚麼洗底、換班,效果未必像傳統拉攏利益集團的效果明顯,乃至多的是拉攏利益集團後附加的形象工程,而非實際運作。

  20. 貓頭鷹

    北北中綠營選得最好竟然係台中………
    係胡志強既問題定係雙北市綠營兩個大佬俾有心人做?

  21. 凌天羽

    兩個都以高票落選, 無下屆選統總時的包袱
    呢個結果其實係對民進黨總統選舉好有利.

    而且我發覺台灣好像都習慣選唔到市長走去選總統, 選市長係比選總統早兩年, 若果只一味用上最好的人才選上, 反而係會做成人才錯配.

  22. 許致遠

    to 李學斌:
    其實泛綠對陳水扁的情感很複雜,依方面既痛恨他,一方面又懷念他;很多老一輩走過野百合期間,對民進黨充滿期待的中年人,對於陳水扁的態度宛如愛國同心會看到李登輝一般。但另一方面,有些人則無法割捨陳水扁,因為那是藍綠對決八年來(2002才出現比較明顯的氛圍)心中的神主牌,否定它無異於否定自己過去的八年。對於他的支持,是比較屬於情感面,不太屬於派利益的結果,實際上,反而是很多人想分食這塊情感作祟的大餅,也才有一邊一國連線玩意的出現,這是我的一點看法,跟大家一起交流。
    補充一點,其實陳致中到哪裡選議員都會上(金門、連江不在此限),即使是台北市。但如果他去台北選,他肯定會成為所有統媒的標靶,選擇高雄指是不想聚焦在媒體之下,順便積累政能量(我並不看好),因為他老爸是台灣的選舉之神,有著龐大的政治遺產可供揮霍。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s