台中決定2012

呢次選舉,可謂小弟少數對綠營跌眼鏡嘅選舉。當大家講緊政黨勝負果陣,小弟有啲擔憂,不妨初步分享。

1. 由高雄陳菊大勝(民進黨將楊秋興票全部當藍營投,但事實上,有啲高雄縣民,係綠營支持者但會投楊秋興,事實上楊秋興應該代表親民黨 + 綠營高雄縣部分票就啱),台南賴清德一面倒,仲要綠營重心兵力唔喺南部。ECFA之後,南台灣藍營再難經營係肯定。

2. 高雄市議員選舉,陳水扁個仔陳致中,被人狂唱叫雞都第一名當選。可以睇到,喺南台灣,陳水扁係佢地嘅英雄。再搵扁案抽水,就係北台灣效果一流,但喺南台灣抽中鏹水。加上連勝文都不幸被槍擊,所以我建議,藍營無必要再抽扁案水,雙刃劍嚟,好難用。

3. 新北同台北,雖然打得好靚,但蔡英文最後時刻火控失敗,結果就由贏變輸,呢個會影響民進黨會唔會繼續走中間路線,定係北部維持基本盤算數。

4. 小弟同林忌,以至其他喺當地嘅評論員交換過意見,依家台灣出現咗唔問實績,唔問實際政綱,只問政見相同嘅情況,呢股陳水扁年代遺風,喺藍綠之間都揮之不去,咁樣會出現各走極端狀況。

5. 而中部台中市,以及民風慓悍著稱彰化縣和雲林縣,將會喺2012決定勝負,因為雙方各自回歸基本盤,咁樣就好似2004年咁,由呢三個縣市嘅「游離人士」決勝負,只不過彰化偏藍,雲林偏綠,結果最終係台中決勝負。但果度嘅地方派系,講緊果啲人馬就⋯⋯藍綠都唔係,而係鎮瀾宮。

即係話,除非馬英九禁晒啲地下賭場佢,否則乜嘢膠事都可以發生,我唔曉估。
(如果大家睇得明呢篇文,應該估到,點解連勝文咁唔好彩,竟然要食子彈。而依家台灣政治其中一個硬膠關鍵係,一啲做事章法完全你估計唔到嘅地方人士,我發現估計選舉結果隨時同寫馬經無分別)

Advertisements

2 則迴響

Filed under 台灣政治

2 responses to “台中決定2012

  1. 麥當勞

    台中都有分市區與郊區,市區好像是較綠的,郊區好像是較藍的,我不知你講那一個台中。

  2. martinoei 黃世澤

    問題係台中縣市已經合併為一,市區今次唔係較綠,係好綠。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s