北北中全面繃緊

小弟好快會離開休息嘅地方,前往重要開票中心觀察。

但依家出現情況係,台南、高雄兩個城市無懸念,民進黨絕對可以死守,但北北中全面繃緊,遠見民調出現北北中全部在差距範圍。

台北同新北都有兩個指標性票站,台北是天母天玉里,而新北是板橋華興里,因為這兩個票站的人口結構與總體人口結構一樣。而出現可能好大爆冷結果(小弟都跌眼鏡),如果根據華興里的現有結果,雙方票數差距極小,但根據天母里結果,蘇貞昌無法攻下台北市。

只不過,可能最大爆冷,就是看來很穩陣的胡志強,不是大勝,有可能小勝,甚至輸掉。

小弟粗略解釋,由於槍擊事件,令台北市深藍選民出來挺郝龍斌,但治安爛爆的新北市和台中市,特別治安人人知道爆透的台中市,同時激出中間選民要出來。

換言之,就算國民黨北北中全面固守,都將會好煩。因為,一旦換成總統選舉結果,大家想一想什麼事。

Advertisements

11 則迴響

Filed under 台灣政治

11 responses to “北北中全面繃緊

  1. Perennial_Loser

    睇緊台灣壹傳媒報票;北北中恐怕老K 保得晒。
    蔡英文同蘇嘉全暫時都係輸好少,(蔡:27萬:29萬;蘇:23萬:24萬)。唔係搞單咁嘢,呢兩邊可能中到一瓣。

  2. martinoei 黃世澤

    台中大家無經驗縣市合併後情況,胡志強可以係縣小贏(鄉郊小票站點得快),但台中市輸到仆街,胡志強無法拉開差距好危

  3. Perennial_Loser

    最新:
    蔡:朱 – 52:57 (萬) (輸四萬幾)
    蘇:胡 – 41:43 (萬)

    聽唔切網上面啲記者講乜;不過蘇嘉全應該重未斷氣。蔡英文恐怕就難啲…

    蘇貞昌最慘;23:30 輸緊六萬幾票,恐怕老K中人好似開籠雀咁寸咀…

  4. Perennial_Loser

    壹傳媒電視報數,胡志強已經當選…

    咁計,無喇。

  5. Henry Chan

    其實連勝文既槍擊,而家既結果係意料中事
    問題係民進黨既總票數增長會係幾多咁解

  6. Perennial_Loser

    單計五都市長,民進黨暫時總數輸四萬票左右,折返百分比大概都不出1-2%,脫黨楊秋興都已經計埋做敵對陣營。

  7. Albert Wong

    但總得票加埋綠領先15-16萬票,2012都幾係嘢

  8. Albert Wong

    上面係6:00pm數字

  9. 路人甲

    純睇數字,KMT最大鑊的其實係高雄,當初佢地擺明暗中鼓勵楊秋興出選黎分陳菊的票,結果係分咗自己的票,我唔知2012 KMT點選高雄

    反而北部,我覺得民進黨舊一派唔該真係全退,陳水扁年代的四大天王唔好再出黎獻世,否則民進黨2012一定輸

  10. Bankers' Arms

    高雄真係戇鳩! 明明呢個女人風災都做得唔好, 渠都搞佢唔掂, 仲高票當選?!

  11. martinoei 黃世澤

    To Bankers’ Arms

    風災陳菊做得比馬英九同楊秋興好N倍,台北車站仲有果個恥笑馬英九浸捷運嘅紀錄柱喺度,而楊秋興喺八八水災玩到膠晒。

    To 路人甲

    我認為國民黨喺台南、高雄基本上唔駛玩,所以如果真係玩兩極化,最後決定戰局係大台中

    蘇嘉全決定設辦公室喺台中,呢鋪國民黨有排震。

    (民進黨就係多呢挺勤力到震嘅人,願意開疆拓土,呢個國民黨內部有人向我承認,呢個係國民黨一大威脅。)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s