英國反加學費示威搞到保守黨同自民黨一鑊泡

英國廣播公司直播網頁

香港啲八十後叫激?睇吓我國,亦即大英帝國先。

BBC搞到要網絡直播,因為呢鋪英國學潮,實在玩到好大,幾乎全英有主要大學嘅城市,都玩到膠晒,仲有中學生都玩埋一份。

當然,搞到班學生咁嬲,因為有走數人士發膠音。果位走數人士,正係我國副首相,Liberal Democrat嘅黨魁Nick Clegg,選舉果陣就牙斬斬反對加學費,依家走數就叫班學生睇清楚份proposal先。你想像吓高登仔會俾乜反應你,就明白點解英國學生有咁嘅反應。

英國班友,包括嚟自牛劍嘅精英,可能係未來英國政壇主導者,大學時代就係咁。可以肯定,呢鋪食花生食得最過癮係工黨。

給新聞界:唔該睇吓人地英國廣播公司點做呢類新聞,由鏡頭角度到取態。

廣告

7 則迴響

Filed under 英國與歐洲

7 responses to “英國反加學費示威搞到保守黨同自民黨一鑊泡

  1. Jimmy

    國情不同, 人家講求個人自主, 人生總是要激過, 總是有段時間會講理想主義, 浪漫主義, 對社會利益來講長遠是好事.

    唔好講話是香港, 成個華人社會都講家長主義/長官意志, 任何事既改革/爭取無論結果向好/壞, 都必然會影響既有利益分配, 自然唔洗多講, 先下手為強, 一於將佢地打成破壞社會穩定份子.

  2. Tony

    算啦, 叫班黃臉佬睇吓英國點, 佢地咪詐眼盲/選擇性失明…

  3. Jimmy

    講返轉頭, 香港都好攪笑

    直資根本唔是一隻怪物, 而是必然產物來. 因為教育本身就涉及大量資源分配, 對金錢, 對權力, 對人際網絡.

    問題是香港成個教育體系走向中國式家長+政教合一, 權力過於單一化, 結果無論是家教會, 校友會好多時都最終變成利益分贓既遊戲.

    人性是利己, 即使是學費年年加100% 又如何? 相信個結果是更多人叫好, 反正可以強化現有體系的排他性, 又可有效保持所謂既傳統, 物野是傳統, 點解讀? 視乎需要low..

    教改教改 未教未改 越改越錯 土豪惡霸 權字當頭 利字行先 分贓成便 豈有此理

  4. 持書者

    直資是怪物. 因為根本香港教育市場唔係自由市場.

  5. Paul Siu

    岔開小小

    http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/registration/hongkongconnection/#

    有BN(O) 就可以申請 BC, 請問這是一貫做法還是新的?

  6. Jacky Lim

    唔衝唔搶鐵馬唔俾差佬抬唔被控襲警 = 無新聞價值!!!

  7. v

    if you want to run your own business … sorry, school,
    you can’t rely on public subsidies. raise your fund yourself.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s