唔好講笑,真係開拖

藍色島嶼為延坪島,圖片:維基媒體基金會

北 韓 向 延 坪 島 發 炮 多 人 受 傷   南 韓 軍 方 進 入 最 高 戒 備 狀 態
2010-11-23 HKT 14:38

南 韓 西 部 延 坪 島 海 域 , 據 報 受 到 最 少 200 枚 北 韓 炮 彈 襲 擊 , 南 韓 軍 方 開 火 還 擊 。

南 韓 聯 合 通 訊 社 報 道 , 最 少 4 名 南 韓 軍 人 及 多 名 平 民 受 傷 , 南 韓 國 防 部 宣 布 進 入 最 高 戒 備 狀 態 , 派 出 戰 機 在 西 部 海 岸 戒 備 。

事 發 在 本 港 時 間 下 午 1 時 許 , 南 韓 傳 媒 報 道 , 炮 彈 擊 中 民 房 , 有 大 約 60 至 70 間 房 屋 起 火 , 有 數 間 民 房 倒 塌 , 電 力 供 應 停 頓 , 居 民 緊 急 疏 散 。

咁嘅火力,咁嘅傷亡,正常嘅人都唔相信係意外,呢次係同1941偷襲珍珠港一樣,屬於不宣而戰行為。

由於南北韓,中國人民志願軍(查實係中國人民解放軍,但由於避免將戰事捲入中國,所以大家都承認呢個搏懵稱號),同埋聯合國只係停火,北韓咁玩法,亦即係即時觸動南北韓戰爭,理論上,南北韓己經開咗拖。

呢鋪唔只花生唔夠派咁簡單,如果北韓做陶國能,乜事都可能發生,但可以肯定中國東北以及北京附近地區會亂到九彩,因為可能大批難民湧入。總之,呢鋪唔好講笑。

廣告

8 則迴響

十一月 23, 2010 · 6:53 上午

8 responses to “唔好講笑,真係開拖

  1. world traveler plus

    亞運參賽國向運動會未完之前開拖. 少見.

  2. benppc

    推翻父子政權的好辨法,不成功也不算叛國,還把本來不打算動手的也硬拉了進來。
    看來軍中挨餓的人也不少,希望會是一場裏應外合的閃電戰把北韓的苦難就此結束罷!

  3. 義不容共

    假如美國仍由共和黨執政,不是濫玩SMART POWER的民主黨奧巴馬,北韓共匪皇朝,玩膠夠唔夠膽咁串 ?

    換著係布殊做總統,可能諗緊打兩枝巡航導彈過去 !

  4. barjack

    李總統想息事寧人.

  5. felix

    南北韓唔係一直都未停戰咩?

  6. Tony

    我亞爸話個d所謂「 中國人民志願軍」其實好多係國民黨投降嘅敗軍比中共夾過去鴨綠江做炮灰

  7. S

    Is there any match remaining between the two Koreas in the Asian Games?

  8. KMB59

    『我亞爸話個d所謂「中國人民志願軍」其實好多係國民黨投降嘅敗軍比中共夾過去鴨綠江做炮灰』
    部份「志願軍」被俘後投奔台灣。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s