做局長做成咁,做議員做成咁,就唔該你收檔吧

香港獨立媒體:林鄭受勳議會流 街坊白等氣難平  遊行屢遭無理阻撓 基層表達原來咁難

你可以唔同意呢班舊樓居民嘅訴求,只不過,我想講作為一個Minister,或者一個Member of Parliament應有嘅態度。

1. 比較起英國House of Commons,Prime Minister每個禮拜都要回應議員應答問,特定的Minister或Secretary,一定出席Select Committee答辯,甚至直頭喺Main Chamber互片,特首唔成日出席答問大會都算,點解啲局長可以成日唔出現,搵啲AO上去受靶就算,林鄭月娥,呢啲係乜叉政治問責嚟㗎。如果喺英國,唔被人丙到收工就怪。

2. 跟住係議員,發展委員會今日有出席開會,多數係泛民主派嘅直選議員,班功能組別議員個個只係去睇受勳儀式。呢班友究竟知唔知議員做乜?功能組別呢班友點解要廢除,因為呢班友根本唔會有尊重議會嘅意識。

呢啲局長同議員,都係收檔吧。

Advertisements

發表留言

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s