中台關係分界線

好多香港傳媒,將台灣跆拳道選手楊淑君被無厘頭被犯規嘅事,講成反韓浪潮,但認識台灣政治都知,呢次事件係一次兩岸關係重要分界線,台灣年青一輩,從此不會再視中國為自己國家。

本來台灣新生代獨派思潮就高漲,有啲國民黨人嘅思維己經去到淺綠級數,但無一件民間事件,會觸動人心去到認為,中國係台灣嘅共同敵人。但只不過呢次趙磊,為咗同吳靜鈺之間,無辦法合理解釋嘅關係,搞到不惜舉發台灣楊淑君有問題,甚至記者會上阻止台灣記者提問,如果你係台灣人,你會點諗?

正如馬尼拉挾持事件,變咗香港人集體回憶,甚至變成菲律賓同香港之間關係惡化嘅分界線,而楊淑君事件情況類似。國民黨五都選舉選情,因為馬英九對中國態度軟弱而唔駛選,而由呢件事開始,台灣新生代會更加偏綠,國民黨繼續親中落去,2012年馬英九勉強連任都好,本身體質比較好嘅民進黨2016都會上台,屆時國民黨真係唔知點翻身。

廣告

6 則迴響

Filed under 台灣政治, 中國政治

6 responses to “中台關係分界線

  1. DTS-ES

    由對中國多幻想猜想
    變成失望再轉化對中國厭惡
    香港由一個自由港,慢慢變成一個多政治禁忌死港感痛心。
    真想台灣五都選舉綠營勝一仗,因為藍營對中共態度太軟弱,六四甚至維權事件好像沒為幫這事向中共施壓。

  2. 持書者

    其實回歸祖國無論香港人或台灣人都無活路的. 因為吹黑哨的始終是他們的人.

  3. nightingalelin

      國民黨算吧,佢都係唔好連任。寧願輸一屆,可以花多點時間研究下三民主義。點樣將孫中山先生的思想打入中國打入全世界,更加實際。讓全世界知道愛中國文化就係中華民國的繼承人都好。
      日本仔的武士道精神,雖然係攪到日本人成為最悲的民族。但係佢地透過商品弘揚武士道又成功係不爭的事實。國民黨的支持者又得諗下。

  4. v

    Hong Kongers should be realistic about the KMT,
    just like Taiwanese shouldn’t have any dream about china.

  5. sammike

    本來台灣7年級打後都唔識自己係中國人嫁拉,俾中共咁玩法馬英九2012都唔洗選了。五都本來唔洗選都知南二都一定係民進黨嫁拉,台中胡志強好穩,新北市小英對朱立倫應該要鬥到最後,不過最有趣應該係北市既好市長做得咁爛之下好冇辦法靠鐵票連任。依次事件比較對市長,縣議員同里長選舉冇太大影響,起碼今次不弟藍綠既立委槍口一致對外。
    BTW:最近全台灣既sound bite都係"還我金牌"同怒罵426。

  6. 正如馬尼拉挾持事件,變咗香港人集體回憶,甚至變成菲律賓同香港之間關係惡化嘅分界線,而楊淑君事件情況類似。國民黨五都選舉選情,因為馬英九對中國態度軟弱而唔駛選,而由呢件事開始,台灣新生代會更加偏綠,國民黨繼續親中落去,2012年馬英九勉強連任都好,本身體質比較好嘅民進黨2016都會上台,屆時國民黨真係唔知點翻身。

    —————–其實台灣依家真係好似美國, 每8年兩黨交替,
    2016+8, 之後國民黨又因為整肅黨內派系, 民進黨上台後又拖垮經濟, 2024又上台

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s