香港證實地震!


天 文 台 錄 得 后 海 灣 強 烈 地 震
2010-11-19 HKT 15:18
天 文 台 於 下 午 2 時 42 分 錄 得 一 次 強 烈 地 震 。
經 初 步 分 析 , 震 中 位 於 后 海 灣 附 近 , 即 香 港 天 文 台 之 西 北 約 35 公 里 , 震 級 為 黎 克 特 制 2.8 級 。

我諗依家第一件事,係搵人check咗大亞灣有無漏輻射,呢件事極為重要。香港天文台西北35公里,即係深圳出現地震,唔係講笑。

地震唔塌樓都好,影響核安全都夠晒。

Advertisements

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “香港證實地震!

  1. echykr

    TBH, I didn’t even feel anything.

    Probably because I have experienced an earthquake far stronger than this one… in UK of all places! (In the Manchester area many years ago – Magnitude was 3.9, much stronger than today’s 2.8)

  2. dankei

    無幾耐之前有單新聞話深圳其實有一條地震帶一路走到香港北部,其實香港境內唔係無機會發生地震,有人出言提醒香港人此一後果重大的潛在危險,但係報紙報導完後,唔記得係香港天文台定有 d 咩專家立刻彈出黎話香港境內發生地震的機會非常非常非常細,甚麼千年萬年一遇!依家唔知佢地會唔會有咩說話需要補充!

    另外,其實何鍾泰條仆街跟本無代表香港人睇實個大亞灣潛在核爆廠,中電班友仔亦無力管好,其實香港人真係日日只能求神拜佛,保佑大亞灣核爆廠的潛在危險永遠潛水!

  3. Bankers' Arms

    陳方安生當年做經濟司果時批建新電廠是明智之舉, 冇既話香港只會更依賴大陸!

  4. Twinings

    香港如果晤用大亞灣嘅供電,我哋自己嘅發電廠可晤可以供應足夠嘅電力?可以嘅話就晤使依賴大陸,否則就會好似供水問題咁畀大陸控制著。

  5. Taron

    Twinings, 香港夠用都死啦, 大陸都唔夠用, 個核電廠就算香港冇分用, 大陸都一樣要run 架啦

  6. TC

    之前所謂蚊型事故,中電都唔敢即刻出聲。如果張來有大單野,香港人唔洗望中共俾中電會立刻公報意外。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s