有些嘢係高於名利

繆美詩:人間天使

呢幾年,香港唔理朝野各方,都出咗一啲為咗名利不擇手段嘅變態人物,佢地做嘢不擇手段,而且相當令人側目。

問題係,人生有啲嘢,係比眼前嘅蠅頭小利嚟得重要。

當然,唔一定要偉大到捐肝救人,或者面對沙士呢類疫症,但有時做人做事,應該先諗我做呢樣嘢,堅持係乜嘢理念同價值,而唔係只係喺度計,我做呢樣嘢呢,可以得到乜知名度,成為乜乜阿哥,或者可以得到乜乜水垂青,有機會成為乜嘢政治助理、副局長諸如此類。

人確實係天生自私,只不過,如果人唔係因為堅持一啲基本價值嚟做人,結果就係無惡不作不擇手段,就算俾你革命成功,就算俾你做咗新富豪都只不過係另一隻魔鬼。但好明顯香港係集體迷失,所以呢幾年人同事都零舍核突,亦解釋咗,點解忠於一啲價值甚至為此犧牲自已嘅人,點樣難能可貴。

廣告

發表留言

Filed under 香港政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s