中國搞亞運定搞「奧」運

呢個「奧」唔係奧運個奧,係台語「奧步」個奧,即係出茅招。

中國己經出咗兩單涉嫌出茅招事件,一單係女子單車場地記分賽,中國選手劉馨亂咁嚟,本來金牌在望刁小娟重傷入院,黃蘊瑤係傷咗用逆取首級嘅意志去拎銀牌返嚟,呢塊銀牌絕對係意志力嘅表現。依家呢單,中國技術員亂嚟,加上韓裔裁判亦懷疑打茅招,依家成單嘢激起全台民憤,甚至香港都唔少憤怒聲音,因為大家都心知肚明,中國亂嚟唔係第一鋪。

當中國搞亞運結果搞咗個「奧」運出嚟,我係台灣就一定擺出強硬態度,罷賽。就算香港果單嘢,當時現場錄影一定要拎番出嚟,如果劉馨蓄意搞出車禍,唔單只金牌應該由黃蘊瑤替補,而且她嘅做法等同蓄意傷人,係應該送去刑事調查,還其他選手一個公道。今年廣州亞運變咗「奧」運,你睇埋我果份。

回帶:
黃世澤:年齡造假事件變成刑事案件?
黃世澤:一年大三歲
黃世澤:京奧的誠信危機
林忌:何可欣一年長大三歲
繆美詩:半年大三歲

後話:我諗呢件事,最想爆粗果個叫馬英九,因為咁出術法,五都點選?選條毛?

廣告

9 則迴響

Filed under 香港政治, 台灣政治, 中國政治

9 responses to “中國搞亞運定搞「奧」運

  1. TranceLove

    就說了,阿扁跟綠營其實在大陸有不少樁腳的 😄

  2. 快D爆煲啦大佬……中國人好野…… 日日眼火爆,都仲忍倒

  3. 樓上。那個天涯的貼是假膠啊。

  4. Hotter

    To鬼,

    真係極品, 美國好似無參賽, 無參賽都有金牌只有中國有可能做到

  5. 飛蚊導彈

    http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/20101118/news_20101118_55_713629.htm

    似乎跆拳道的國際組織認為,走"奧步"的是台灣選手

  6. 香港賓拉登

    http://www.tianya.cn/publicforum/content/develop/1/515503.shtml

    似乎跟帖的都係玩鳩果件五毛

    或, 果件五毛根本係曲線 [sosad]

  7. martinoei 黃世澤

    亞洲跆拳道聯盟副秘書長正係中國嘅趙磊,上去抗議都無用,呢件事係會引發外交風波。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s