邏輯混亂嘅新聞公報

當 局 回 應 菜 園 村 村 民 不 滿 農 作 物 被 清 除
2010-11-16 HKT 15:35
菜 園 村 支 援 組 不 滿 當 局 的 兩 輛 推 土 車 進 入 菜 園 村 , 將 農 戶 的 農 作 物 剷 去 。
運 輸 及 房 屋 局 發 言 人 回 應 說 , 農 作 物 津 貼 是 以 評 估 日 的 情 況 計 算 , 不 是 以 清 拆 日 計 算 。 政 府 備 有 詳 細 紀 錄 , 對 補 償 額 不 滿 的 村 民 , 無 須 保 留 農 作 物 作 為 證 物 以 支 持 覆 檢 , 並 已 多 次 提 醒 村 民 , 要 在 上 月 底 前 處 理 收 割 的 農 作 , 趁 早 在 市 場 出 售 。

發 言 人 又 說 , 當 局 總 共 批 出 了 約 1 千 300 萬 農 作 物 特 惠 津 貼 , 涉 及 約 160 個 農 作 物 特 惠 津 貼 個 案 , 大 部 分 為 屋 前 小 規 模 自 用 農 作 物 , 平 均 每 宗 個 案 超 過 8 萬 元 。 現 時 仍 活 躍 的 約 30 個 農 戶 獲 得 的 農 作 物 特 惠 津 貼 數 以 十 萬 元 計 , 最 高 甚 至 超 過 100 萬 元 。 當 局 認 為 特 惠 津 貼 機 制 , 已 給 予 農 戶 合 理 補 償 。

漁 護 署 已 覆 檢 農 作 物 的 津 貼 率 , 除 食 用 蘆 薈 和 有 機 農 作 物 外 , 其 他 農 作 物 充 份 反 映 市 值 , 不 會 作 任 何 調 整 。 食 用 蘆 薈 和 有 機 農 作 物 的 津 貼 率 亦 已 作 出 調 整 , 有 關 結 果 已 於 上 星 期 告 知 農 戶 。

呢啲新聞公報,呃細路就得。

1. 乜嘢叫評估日,評估日市價,定乜價,依家政府賠0.11/斤蕃茄俾人地,但係自己睇吓漁農自然護理署今日嘅中上來貨平均價:4.7元/斤呀,仲要係批發價,仲要唔係有機添,如果零售,你賣0.11/斤有機蕃茄俾我啦,我都想買,果位新界原居民阿貓,同埋香港政府,你地講乜叉呀?

2. 你唔好同我講總數,講總數係呃神騙鬼,你同我講,政府賠咗幾多重量同棵嘅農作物,得到呢條數,一計就知你班友玩緊乜,事實上,佢地只講金額唔講重量,因為個賠償額太賤,件事就係咁簡單。

3. 農民要留番啲農作物,乜用嚟做證據嘅咩,呢個係佢地嘅私產,政府憑乜強搶私產?呢個政府幾時轉行做賊?

我唔係社運人士,我係一個生意佬,用商家邏輯諗嘢,但依家睇落成盤數,除咗黐孖筋我真係俾唔到第二樣評論。呢個政府,連最基本私有產權同資本主義都講唔上。如果政府用市價,買晒啲農產品,我估無人想同你班友玩到盡。

2 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

2 responses to “邏輯混亂嘅新聞公報

  1. Tom

    簡單講就是政府話比人知
    合法的法,無罪的罪。
    一切是他/她們的錯,它自己無錯

  2. 鐵甲人

    政府永遠的呃神騙鬼,只講總數,但唔quote price 同quantity,一方面用自己鷹犬漁農署endorse扮專家,謊稱什麼"評估日"價格,徹頭徹尾的強搶民產。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s