政府講完一個大話又講一個

政 府 稱 菜 園 村 平 整 農 地 獲 農 戶 同 意
2010-11-16 HKT 20:57
政 府 發 言 人 表 示 , 今 日 在 菜 園 村 進 行 平 整 的 農 地 , 已 獲 有 關 農 戶 書 面 同 意 , 完 全 不 涉 及 任 何 爭 議 。
發 言 人 強 調 , 就 高 鐵 項 目 有 關 的 土 地 賠 償 及 各 種 特 惠 津 貼 , 政 府 已 合 共 發 放 2 億 5000 萬 元 予 菜 園 村 村 民 。 其 中 , 政 府 至 今 共 批 出 的 農 作 物 特 惠 津 貼 約 1300 萬 元 , 涉 及 約 160 個 農 作 物 特 惠 津 貼 個 案 。

本來想寫法國果單用拿破崙法典反對港女婚姻嘅膠案(真係好反映法國民族性嘅膠案),只不過政府頻頻發膠,我亦不得不回應。

菜園村最新消息:不識字農婦被騙簽同意書-地政強鏟蔗田

菜園村支援組致電地政總署人員查詢,地政人員表示,今日的目標是收回曹達明和陳漢嫂耕作的農地,面積約十多萬呎。一直反對漁護署農作物賠償的陳漢嫂,下午在兒子陪同下來守護自己的農作物,漢嫂有二千多株木瓜樹,但每株的賠償只有數元至數十元,老人家賴以養老的果園若果被毀於一旦,漢嫂將不夠錢支付八十多歲丈夫每月萬多元的老人院宿費。政府似乎無意理會農戶的問題,地政總署及漁護署的高級官員下午兩點多帶同攝錄機到場與曹太談話,曹太向他們表示,「很多野都未得……我唔識字,我咩都唔知」。

雷曼迷債sales呀?呃唔識字阿婆夠膽死,仲話得到農戶同意,大話講完一個又一個,佢當呢個世界嘅人係傻架。

我想問,鄭大嬸同好打得,做夠生仔無屎忽嘅事未?

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “政府講完一個大話又講一個

  1. S

    What is that Napoleon Code case about?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s