政制及內地事務局邏輯不可思議

政 制 及 內 地 事 務 局 副 秘 書 長 何 健 華 表 示 , 由 於 公 署 肩 負 接 收 和 處 理 投 訴 的 工 作 , 對 賦 予 公 署 刑 事 和 賠 償 權 力 有 保 留 。 政 府 建 議 增 加 違 反 公 署 發 出 通 知 的 罰 款 , 亦 會 向 公 署 提 供 法 律 協 助 , 透 過 公 署 給 予 投 訴 人 法 律 意 見 。

小弟可以用邏輯怪異嚟形容:

1. 咁警察都有接收同處理投訴權力,咁點解警察都有刑事權力?

2. 有啲事真係嚴重到要有刑事權力,例如未經當事人批准轉讓資料俾他人,特別係收數公司半罪惡組織,呢個係一定要有刑事權力至對付到。

所以私隱專員公署有刑事權力係合理,只不過真係要局限個範圍,因為權力太大又係嚇死市民。只不過政制及內地事務局一啲都唔俾,亦未免太有官商勾結之嫌。

Advertisements

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “政制及內地事務局邏輯不可思議

  1. S

    This bureau is well-known for these quasi-logics.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s