離晒大譜,咁都得?

匯豐、恒生、東亞及星展銀行均證實,其私人銀行有出售accumulator,但強調只會賣給資產逾800萬的專業投資者,銀行並會對買家作風險評估。4間銀行中只有東亞肯透露其accumulator最低入場費為100萬,但強調只有在確保準買家曾買賣衍生產品及對其風險有認識、以及流動資產超過780萬元,才會對其出售accumulator。

一日未有Fraud Act 2003,我可以講,只會係雷曼迷債嘅翻版,Private Bank果啲RM,有幾多專業知識講呢啲嘢,大家心裡有數喇。我想問,好多RM自己都唔知識唔識,又點可以對風險作出評估,佢地點作風險評估,都唔知有無監管喇。

如果啲人喺broker行買出咗事,我唔會可憐佢地,因為Broker行就係Broker行,大家知果度係做乜,依家係Private Bank喎。立法會議員們,係唔係大家應該做吓嘢,搜集吓啲銷售文件咁?

Advertisements

6 則迴響

Filed under 財經

6 responses to “離晒大譜,咁都得?

  1. v

    “對買家作風險評估"
    probably something like a point-scoring system

  2. v

    would like to know – will the banks inform their clients of their values at risk

  3. 可能佢地覺得Private Bank D人錢太多,少一部份都唔覺咪呃佢地囉……

  4. Bankers' Arms

    之前有個痕生pb女, 冒認自己係科大mba, 仲挪用客戶錢找卡數, 足之判七年!

    pb果邊, 幾另類都有!

  5. 依馬打

    http://www.leedeelive.com/viewthread.php?tid=26135

    08 年前大部分雷曼苦主都有填風險評估問卷,不過問卷設計非常簡單且易被誤導。

    現在的程序應複雜好多,但問卷設計應仍給前線員工不少出術空間。

  6. martinoei 黃世澤

    我驚係前線人員代個客填

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s