中國肯定名留膠史


諾 貝 爾 委 員 會 稱 劉 曉 波 獲 獎 歷 史 上 最 要 之 一
2010-11-12 HKT 02:23
挪 威 諾 貝 爾 委 員 會 秘 書 倫 德 斯 塔 德 認 為 , 今 屆 把 和 平 獎 頒 予 中 國 被 囚 禁 的 異 見 人 士 劉 曉 波 , 可 能 成 為 歷 史 上 , 最 重 要 的 和 平 獎 之 一 。
倫 德 斯 塔 德 接 受 外 國 通 訊 社 訪 問 時 說 , 頒 獎 予 劉 曉 波 , 符 合 嘉 許 異 見 人 士 的 傳 統 , 諾 貝 爾 委 員 會 過 去 關 注 過 納 粹 德 國 、 蘇 聯 、 南 非 、 緬 甸 和 伊 朗 的 情 況 , 對 中 國 也 不 例 外 。

諾 貝 爾 委 員 會 仍 未 知 道 , 誰 人 代 劉 曉 波 領 獎 , 倫 德 斯 塔 德 說 , 頒 獎 禮 將 如 期 於 下 月 舉 行 , 可 能 當 天 , 不 會 頒 發 獎 項 , 稍 後 補 回 , 成 為 歷 來 , 首 次 有 得 獎 人 , 不 能 親 自 或 透 過 代 表 領 取 和 平 獎

如果最後劉曉波嘅獎,係由香港立法會議員兼民主黨主席何俊仁,或劉曉波嘅學生,流亡中華民國嘅學運領袖吾爾開希代領,你呢鋪中國政府都真係膠到無朋友,堪稱名留膠史。

上鑊搞到連家屬都領唔到獎嘅政權,係納粹德國(唔計蘇聯唔俾齊瓦哥醫生作者去領文學獎條膠數,但蘇聯係自己糾正番自己嘅錯誤,而糾正錯誤果條友係另一位和平獎得主戈爾巴喬夫),蘇聯同伊朗更硬膠,都唔會膠到呢個水平。膠到納粹級,就係人神共憤嘅人類公敵。

何俊仁代領點解中國會膠到極點,因為何俊仁係香港,亦係中國少數嘅民選公職人員,咁你呢鋪中國即刻點呢,除咗證明一國兩制真係實行到,亦係唔係證明你中國好膠。吾爾開希更加唔駛講,己經直接連到一九八九年北京大屠殺條數。

中國呢鋪真係好有機會,從此名留膠史,硬膠度同一九零零年義和團迫到八國聯軍攻入北京一樣。

回帶:
黃世澤:領導人一念之間

Advertisements

1 則迴響

Filed under 香港政治, 中國政治

One response to “中國肯定名留膠史

  1. advanplus

    何俊仁會代領?哈哈!

    咁辛苦同中央搭上,點會咁膠呀?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s