首相,你不能與中國只談經濟

Daily Telegraph: Father of ‘toxic milk’ child jailed in China for protesting

英國《衛報》刊登咗艾未未嘅文章,促請首相David Cameron訪華也要談人權,你仲可以話《衛報》由保守黨政府水,畢竟《衛報》親工黨亦都親得好緊要。

但《每日電訊報》以趙連海被判刑做頭條,大篇幅講人權問題,對David Cameron就好有壓力,因為《每日電訊報》班讀者,都係保守黨鐵杆支持者,證明唔單只工黨或者英國班左仔認為有問題,係英國保守黨支持者,都認為為咗做生意,無理由連國格都唔要。David Cameron喺北大大講民主,就係要應付英國選民呢方面嘅壓力。

對英國人嚟講,判趙連海比判劉曉波更不可容忍,因為趙連海只不過為咗最基本不過人性,呢幾日David Cameron真係唔好彩,全國都認為新邪惡帝國出現果陣至訪華,佢又無薩爾科齊嘅膠力,昆你中國落咗Airbus order至宣布會派大使出席諾貝爾和平獎頒獎禮。薩爾科齊,喺呢方面真係唔好話佢無料到。

8 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 中國政治

8 responses to “首相,你不能與中國只談經濟

  1. 飛蚊導彈

    距離頒獎禮還有大半個月時間
    回英國去才宣布還不遲
    有著數梗係攞左先

  2. Hotter

    趙連海真係慘, 非常神奇地由原告變被告

  3. 點子

    中國內政我地管唔到,亦唔想管。今日破敗的英國亦唔再係咩民主典範。

    但係各位看倌:新聞話: “英望與香港共建人民幣平台"

    果然有事鍾無艷。又嚟抽水認親認戚,之前咪話我地同佢唔熟連免簽證都無geh? BNO條數唔駛找呀?仲未同佢講Bribery Act 2009 全球apply果堆膠。

  4. martinoei 黃世澤

    To 點子:

    有無果段新聞,有膠力。

  5. Bankers' Arms

    英國人最憎人地認親認戚嘛, 咁我地香港人唔係咁鍾意認親認戚! 人民幣中心? 想黏埋黎, save yourself, Mr Osborne!

  6. martinoei 黃世澤

    我咁睇,如果香港要甩咗上海同新加坡,兼且換番我得應得嘅嘢,兼幫中國大開EU之門,或者EU大開中國之間,Mr. Osborne係度過嘅。

    只不過呢,我要認真考慮向我國政府收番版權費。

  7. Bankers' Arms

    上海向來不足為患! 反而港交所應該同倫交所合併! (不過港交所已經俾大陸佬接管左, 冇航!)

    G20黎緊一定迫中共將人民幣國際化, 開放資本帳, 到時中共點都要有D動作!

    奧生想黎黏, 得既, BNO變EU passport咪得lor! 到時仲駛鬼煩果個tier – one咩!

  8. martinoei 黃世澤

    To Bankers’ Arms:

    1. 我喺經濟日報咪公然主張港交所-倫交所同盟。

    2. 奧生用Tier-1係黐唔到,因為Nationality喺英國自己唔當EEA,FSA要批出authorization好煩,但唔少瑞士同德國金融機構,己經有調香港員工過法蘭克福同蘇黎世,正係因為德、瑞兩國承認BNO係EU,英國人應該知道自己捉緊蟲。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s