民主女神像與孫中山像

擺喺逸夫書院嘅孫中山像揭幕,啱啱好同港鐵站門口嘅民主女神像首尾呼應。作為校友,我都同校方講,贊成民主女神像保留喺港鐵站門口。

孫中山像同民主女神像,實在咁表明咗中大一直以嚟嘅使命,呢個亦係中大同其他香港嘅大學唔同嘅地方。小弟亦相信,日後民主女神像以及孫中山像下面,會出現不少社會運動,唔會只局限於范克廉樓(范克廉樓本來就係美國政府以立國先賢命名,捐俾中大,范克廉樓嘅英文名正係Benjamin Franklin Building)。

中大唔係學店大學,中大係有佢歷史使命同精神,劉遵義呢幾年搞到不知所謂,呢兩個銅像,一個學生立,一個校方立(孫中山銅像商討落戶逸夫果陣,沈祖堯係逸夫院長),正好嚟個撥亂反正。

後話:有傳聞有親共分子正組莊參選中大學生會,隨時會郁民主女神像位置,如果有任何親共分子情報,歡迎四處張揚。

廣告

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “民主女神像與孫中山像

  1. 香港賓拉登

    莊澤權?

    同埋, 我系內有不少支持校方(劉)決定的同學, 果個係有兩個教授做左中大高幹的系

  2. 引用通告: Tweets that mention 民主女神像與孫中山像 « MO's notebook 3 to 4 -- Topsy.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s