中國無知官員膠夠未

【明報專訊】英國首相卡梅倫昨在北京大學發表演講,大讚中國經濟崛起,也要求中國協助全球經濟再平衡。卡梅倫沒公開提及劉曉波獲得諾貝爾和平獎,然而卡梅倫無視中國反對,堅持在西裝翻領戴上罌粟花胸針,以紀念英國戰爭死者,卻令訪華之旅蒙上陰影。中方官員指罌粟花令人想起鴉片戰爭。

小弟對中國官員見識,同清朝啲膠官一樣,深表遺憾。

黃世澤:Poppy Appeal

我諗我係少數華裔寫過Poppy Appeal,亦打算今天戴Poppy Appeal出街,因為呢個襟針,對英國嚟講,係對歷年所有英國,以至英聯邦戰士,甚至包括唔屬英聯邦東江縱隊,以及英軍服務團(British Army Aid Group)在內抗日戰士嘅基本尊重。唔好話首相,你睇BBC本土所有新聞節目,主播個個都戴,首相唔戴,就全英國丙到佢反艇都似。

況且如果中華人民共和國認為自己權力嚟自中華民國,佢地應該知道中華民國係一次大戰協約國一員,同為協約國一員,中國呢個要求係無禮貌到爆,中國官員聯想到鴉片戰爭係佢地自己硬膠。

中國開放改革三十年,結果啲官一樣係盲毛,廿一世紀呀,真大鑊。

廣告

26 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 中國政治

26 responses to “中國無知官員膠夠未

  1. Bankers' Arms

    請博主講講解放軍特權擴大問題, 事態嚴重!

  2. 鐵甲人

    Remembrance Day都唔知,真係井底蛙

  3. Cable昨天也有講, 講成歷史及文化差異, 不知好怒定好笑.

  4. 鐵甲人

    強國史只載61年,當中又有若干時段為國家機密,餘皆史前史

  5. 香港立法會某些議員都會戴Poppy開會,唔知會唔會比阿爺鬧呢?

  6. 蘇菲

    呢D友搞外交..死得啦

    菲律人質事件明晒

    香港無外交權力…好令人擔心…

    香港成日吹自己係國際城市, 但大學連外交官嘅課程都無咩…國際法嘅COURSE都唔多…

  7. 蘇菲

    BTW, 請問邊度有得賣?

  8. echykr

    Well, everyone knows it’s the Kuomintang that did all the fighting in WWII.

    So it’s of course natural that the Communists, who only took advantage of the mess after the War, would have absolutely no concept of “honouring the war dead", because they never fought in it.

  9. 但我比較想知道,為何要用罌粟花﹖

  10. 麥當勞

    還有要搞清楚,阿羅號事件其實與鴉片無關的,英國其實都同意懲罰鴉片商品,但堅持責任在滿清(滿清是中國的外來殖民)身上,並不可以過度懲罰無關人士。

    這件事件,屬於二次幻想。中國人食歷史迷幻藥食得太多了。

  11. martinoei 黃世澤

    遮打大廈商場服務處,全線置地同太古商場都有

  12. 義不容共

    前些時候得知,魯迅鞭撻民族劣根的名作《阿Q正傳》,連中國大陸也不再列為教材了。

    阿Q因為生瘌痢光頭,最忌給人嘲笑,後來心理變態到連聽見人家提「光」「燈」「亮」,也會暴跳如雷發爛渣,欺善怕惡喊打人。

    阿Q腦中膠根,原來今時今日仍普遍存在,怪不得所謂民族感情經常受傷。

  13. Twinings

    Martin, will there still be any Poppy available tomorrow in Festival Walk?

  14. world traveler plus

    上週末去左墨爾本, 城西邊緣一個商場,Safeway(超市, 層經由牛奶國際持有) 門口有個亞伯set左個檔,以賣旗方式義賣poppies.

    當然,因為向澳洲,所以只有ANZAC 同澳洲旗為back-drop

  15. 新仔

    無乜特別, 只係中國既傳統 – 要別人尊重我, 但我不會尊重別人 – 既另一個寫照. 慣咗.

  16. 按維基的說法,那根本就不是罌粟花耶……

  17. S

    Did you mean all HongkongLand and Swire shopping centres sell paper poppies every year?

    As a matter of fact one of the member of the LegCo had a poppy on her coat during the debate on the motion on releasing Mr Liou Hsiaobo.

  18. S

    Why that isn’t poppy?

  19. S

    Btw is it possible to get a white paper poppy in HK?

  20. S

    方潤: Did you mean the poppy for opinion is Papaver somniferum, instead of Papaver rhoeas, the red poppy?

  21. 中文維基乾脆叫它作「虞美人」,不叫罌粟花,可能也是為了避免誤會。

  22. 麥當勞

    @方潤:

    根據北京一些大學生講法,虞美人是罌粟屬,在國際上全部都與罌粟花一樣受管制。

    這個講法應該不是文化衝突,虞美人是紀念虞姬嘅叫法,英國就用來紀念一次大戰,各有各紀念。佢反而要建立一個國際構想,那是虞美人就是罌粟一族。

  23. S

    The red poppy isn’t for cultivated for opium.. is it?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s