呢鋪,唯有支持王國興一次咁大把

有 議 員 建 議 興 建 第 4 條 海 底 隧 道
2010-11-09 HKT 09:22

在 立 法 會 交 通 事 務 委 員 會 特 別 會 議 上 , 議 員 王 國 興 關 注 一 旦 紅 隧 加 價 , 東 隧 減 價 , 會 影 響 商 業 車 輛 營 運 , 尤 其 是 的 士 司 機 的 成 本 , 又 建 議 政 府 興 建 第 4 條 過 海 隧 道 或 跨 海 大 橋 。

運 輸 及 房 屋 局 局 長 鄭 汝 樺 表 示 , 顧 問 就 改 善 3 條 隧 道 流 量 提 出 的 建 議 , 並 不 是 賞 罰 制 度 , 面 對 塞 車 , 車 輛 耗 油 , 對 環 境 有 影 響 , 對 於 商 業 車 輛 的 影 響 , 政 府 會 詳 細 諮 詢 。

至 於 議 員 建 議 興 建 多 一 條 過 海 隧 道 , 鄭 汝 樺 認 為 , 有 好 大 難 度 , 隧 道 最 重 要 有 接 駁 道 路 , 港 島 北 亦 無 土 地 興 建 更 多 隧 道 的 接 駁 點 。

終於有議員,明確支持第四條海底隧道。

第四條海隧建議,係林忌一直以來提倡,只不過泛民啲人好少喺呢方面支持佢,結果依家係親共陣營支持呢個我都贊成嘅建議。

事實擺在眼前,依家車流合計起嚟,三條隧道都係飽和,唔起第四條海隧又點得。查實都要起沙中線隧道,一併做埋就係(東隧都係咁喇),技術上係可以研究。鄭汝樺條友,講嚟講去除咗起高幹鐵路,鄭大嬸(鄭大嬸呢個花名唔係我改,係Rachel改,但係形容鄭局長最佳描述)仲識啲乜。

廣告

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “呢鋪,唯有支持王國興一次咁大把

  1. barjack

    佢地可能有睇林忌個BLOG

  2. 香港賓拉登

    從運輸及城市規劃學角度, 因為九龍市區 / 港島北岸根本搵唔到一條 (or 有地方起一條) 高流量而可多方向的連接道路, 所以第四條隧道並不設實際

    就算係, 唯一可能方案:
    青衣南灣 – 堅尼地城 (近卑路乍灣公園)。青衣一邊以八號幹線作為 “散水" 往屯門元朗, 或者設計到可以返落去貨櫃碼頭;港島一邊就連接返干諾道西天橋出中環 / 士美菲路上薄扶林道(但重型車根本好難 “爬" 上去)

    依加所有地咁搞, 其實技術上難做

    與其係咁, 不如重新復辟小輪更可行

  3. nightingalelin

    就算土共益自己友都好,始終第四條隧道都係有必要,興建時避免重現昂平360。

  4. Bankers' Arms

    其實, 第四條海隧又會成為繼西隧後的大白象, 就算第四條交由政府經營, 沒有中信泰富的問題, 港島北的道路接駁問題仍沒有可能解決, 屆時那條海隧又會成為一條廢隧!

    以下基建反而值得做, 用鐵路解決:
    (1) 東鐵線 延長至南區: 紅磡 – 尖東 – 金鐘 – 香港仔 – 鴨脷洲 – 黃竹坑, 成為南北線
    (2) 沙中線 馬鐵 – 鑽石山 – 東九龍 – 紅磡 – 會展 – 金鐘 – 中環南 – 上環
    (3) 西鐵線 延長至東區, 改由尖東過海, 尖東 – 維園 – 天后
    (4) 東涌線 與 將軍澳線合併 : 經北港島線接駁兩線 (此線改名為Victoria Line 也不為過! 必要時廢掉康城支線, 此線車廠由北大嶼山小蠔灣負責

    為解決香港就業過份集中中環, 特區政府 (司法機構除外) 應集體遷往啟德, 騰出中區政府合署, 美利大廈, 海港政府合署, 灣仔稅務/入境大樓, 中環郵政總局, 等空地, 全部變為公園, 減少中環灣仔密度

    屆時, 少左人去中環番工, 車少左, 南區出入中環既巴士線取消左, 中環擠塞問題會大幅緩和

    事實上添馬艦大樓應改作grade-A office. 政府總部不宜留在港島

  5. Jacky Lim

    TO: 香港賓拉登

    even 應該要多謝你post 當中的重點
    唔好抄嘢可以嗎!!!!!

    小弟原文 link –>
    http://www.facebook.com/note.php?note_id=457168056672

  6. S

    Don’t think there’s anywhere…, neither on the island side nor on the Kowloon side.., that is having room to accomodate the necessary connecting road networks for an extra harbour crossing.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s