西隧巴士過九東?傻的嗎?

民建聯又一智障鉅獻

昨天介紹過梁美芬女士嘅五號幹線減速減噪音,呢啲唔駛理其他九西居民需要嘅無腦建議,今日又嚟一個,係西營盤選區區議員盧懿行(民建聯)嘅硬膠建議,往來西區嘅九龍東西隧巴士。

往來新界西嘅西隧巴士,聽落仲有少少道理,只不過,西區本身係唔夠客養條咁嘅線,由南區駛到天水圍、屯門嘅巴士邊個搭都係疑問。根據西隧嘅硬膠設計,言下之意,就係962、969果啲線,要繞經過西營盤,我想問呢啲線邊個搭?呢一點己經唔經大腦。

但更唔經大腦係經西隧嘅九龍東線,唔知盧律師知唔知,九龍東西之間係缺乏有效嘅高速公路?一係用龍翔道系統,一係用慢到hihi嘅太子道系統,一係用塞到hihi嘅加士居道五號幹線系統,西隧隧道費貴唔在講,但更大問題係,呢啲只不過將紅隧嘅塞車搬到加士居道、太子道,呢啲係負責任嘅安排?定係乘機益西隧公司?

民建聯啲議員啲所謂訴求,聽佢一成都死。

廣告

5 則迴響

Filed under 土共硬膠系列

5 responses to “西隧巴士過九東?傻的嗎?

  1. S

    What should be done is to faciliate cheaper interchange fares at the WHC toll plaza. There are already several WHC bus routes with a handful of stops in Shek Tong Tsui or Sai Ying Pun.

    (What!? She’s a lawyer?)

  2. Ryan Mud

    以前九巴好似提議過111同905合併, 其實合併O左條線同佢建議O既相差無幾!

  3. 凌天羽

    加士居道天橋係4 線=> 1 線的, 而佢幾乎係最近由西隧穿過彌敦道至九東既路徑, 家陣都成日至少塞15~30 分鐘至可以穿過彌敦道(唔係過紅隊, 只係穿過彌敦道)

    如果增加9 字巴士去九東, 加士居道天橋肯定更加塞到pk

  4. KMB59

    中九龍幹線(六號幹線一部份)是否給高鐵排擠?

  5. ky ho

    佢塔嘅,都唔知點解西營盆居民會選呢條pk,

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s