且看中文維基編輯會否讓中文維基成為DAI ADORU的遊樂場

林輝條目的編輯紀錄
香港獨立媒體條目的編輯紀錄

大家可以見到,小弟不斷撤銷183.178.115.99 IP嘅編輯紀錄,呢個IP屬於乜水?正係聞名網典、香港獨立媒體嘅DAI ADORU。

DAI ADORU係有一個嚴重自戀狂嘅人,佢發表嘅嘢係真理,一定啱嘅,同佢交過手都知呢條友,係應該要搵醫管局幫幫佢,佢所引所謂嘅「可供考證」來源,全部都係佢喺香港獨立媒體發表嘅偉論。呢條友目的好簡單,就係睇中維基中文管理上一啲疏漏,如果無人阻止佢塞入一啲佢自己嘅偉論入去,維基中文好快會成為DAI ADORU公報私仇,同埋發表偉論嘅場所,大家見識過DAI ADORU喺獨立媒體嘅表現,都知呢條友係幾得人驚。所以小弟對DAI ADORU嘅破壞,除咗按中文維基程序申訴,就係全部撤銷又撤銷。小弟亦唔會,亦無興趣編輯林輝同香港獨立媒體兩條條目,小弟唯一做係維持原狀。

最得意係,中文維基管理員,小弟一直認為佢地好有時間,否則唔會成日無厘頭有條目中招被刪,但事實上,投訴咗咁多日,DAI ADORU一路喺度發音都無人理。如果呢次中文維基編輯由得DAI ADORU發音,好快中文維基就真吾不欲觀之。基本上,中文維基上面,得罪過DAI ADORU嘅人嘅條目,大家都可以放棄咗佢。

後話:任何人如果知道DAI ADORU真實姓名以及郵寄地址,可通知小弟,謹謝。

Advertisements

9 則迴響

Filed under 香港政治

9 responses to “且看中文維基編輯會否讓中文維基成為DAI ADORU的遊樂場

  1. 麥當勞

    中文維基唔係一直都管理失效咩?都唔係近一兩週嘅事啦。

  2. anonymous

    我都係o個句, 教育大眾對呢 D 所謂自由編寫o既所謂百科, 一律當係偽基咁處理 – 當笑話睇就算.

    少量唔真確o既條目混在大量真確o既條目中, 不知情者就會被大量真確條目所矇閉, 以為所有野都係真野, 連唔真確o個 D 都信埋.

    咁不如全部都當係有問題野, 一律都係信唔過咁處理算勒.

  3. v

    the wise trust facts and not authority.

  4. DTS-ES

    條友十年前臭遍newsgroup

  5. martinoei 黃世澤

    DAI ADORU竟然因本人徵求他的真實姓名和地址,報警備案,本人聲明,我徵求他的姓名和地址乃用作一旦本人入稟控告DAI ADORU誹謗,將用以傳遞傳票之用。

  6. Bankers' Arms

    呢條友係咪無業?

  7. martinoei 黃世澤

    To Bankers’ Arms

    條友聲稱自己做freelancer。

    我係無時間同佢長篇大論,所以我好機械咁每個鐘,見佢亂嚟就襟一下撤銷掣,將佢啲膠論踢落大西洋就算。

    同埋如果真係告佢誹謗,係制止佢周圍搗亂多於賠償,咁做係傷我荷包。

  8. DTS-ES

    有NEWSGROUP老鬼都想找佢麻煩,一來知其名但不知住址,二來一旦玩癲佢就有排受。
    呢條夢魘唔好再理佢好過,佢死纏爛打又難甩身,
    呢個世界唔係淨係有佢阻住地球轉,好多大是大非等你評。

  9. martinoei 黃世澤

    To DTS-ES:

    呢條友睇中維基中文嘅破壞力好耐,我諗大家依家可以做嘅方向,係見到凡係佢老哥喺維基做嘅edit,一律撤銷,等佢手軟收皮。

    但最終,呢條友係要告佢入去院至搞得掂。知其名都請提供,我可以搵番法院紀錄。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s