邱毅膠夠未?

對於二次金改弊案一審宣判結果,所有被告都無罪,邱毅表示,這個結果是在他預期之中,因為前檢察總長陳聰明主導的起訴書中,藏有為陳水扁脫罪的伏筆,之後遇到周占春,陳水扁又更加如魚得水了,「陳聰明加周占春當然等於陳水扁無罪」。

邱毅強調,他對此案未來宣判結果感到很悲觀,「當時我為什麼急著把陳聰明處理掉,就是因為這個原因」。邱毅表示,事過境遷,「有很多證據都被湮滅掉了啊」,未來怎麼將此事平反?讓事實真相大白?

邱生,你係上帝,知道周占春同陳聰明一定串同偏幫陳水扁?呢種言論,如果喺香港出現,一早可以告佢藐視法庭。

法院判決有無問題可以評論,但唔該邱毅提出證據,指出邊度判得唔穩當,特別刑事,係定罪不穩當就要判其無罪,呢個係基本基本嘅法律原則,要以證據說話。

其中留意呢點:

二次金改案今天一審宣判,包括前第一家庭成員、以及十多位企業家,都獲判無罪,引起各界譁然。不過,合議庭認為,雖然陳水扁和吳淑珍夫婦都承認收了錢,卻無法證明有對價關係,加上金融機構合併事項,並不是憲法所列舉總統職權,因此,不構成貪污治罪條例中「職務上行為收受賄賂罪」,因此,才會判決無罪。

呢段係中廣新聞網報導

簡單嚟講,係台灣法律定得唔好,除非引入香港式「收入與官職不相稱罪」,只要陳水扁收受與官職收入不相符財產,即屬犯罪,但台灣政治獻金管制本來一團糟,好難引入,咁你邱毅係咪好好檢討自己有無克盡立委之職?

另一方面,由於總統唔管金改,如果要證明陳水扁收咗錢「做嘢」,係要政府內部公文或雙方書信證明,邱毅點搵證明出嚟?事實陳水扁打過電話俾李庸三,可以證明啲乜,最終係乜都證明唔到,至少刑事案上根本唔可以用嚟告人。

小弟對邱毅嘅睇法係,料唔係咁爆,位唔係咁上,返屋企早抖喇。

廣告

2 則迴響

Filed under 台灣政治

2 responses to “邱毅膠夠未?

  1. 麥當勞

    不論政治立場如何……

    「收入與官職不相稱罪」本來是香港獨有惡法(正面的說法是特事特辦,先辦好警隊而後重建法治),其它國家本來就不應抄用。

  2. 麥當勞

    另外一點有台灣噗友提醒我。台灣捐獻法律其實唔難搞,要製造一條只適用於陳水扁而唔適用立法院多數黨與馬英九嘅法律,先係最大嘅挑戰。

    如果係有心立法,立法院多數黨基本上乜法都可以立,反正台灣都有唔少只用一次與只針對一個人嘅法律。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s