呃阿婆唔係要搵阿婆條命靠飛

以下係《蘋果日報》嘅報導

【本報訊】政府資助 65歲或以上長者免費接種預防流感疫苗,被左派區議員利用作宣傳。觀塘創建聯盟成員呂東孩及范偉光竟以「打針有米送」作招徠,長者打針後即場獲送贈 1至 2公斤白米,導致有婆婆為了取得更多米,兩日內接種兩針流感疫苗,並打算接種第三針。有醫學界人士狠批:「冇見過咁無聊、咁戇居嘅政治人或區議員,用派米嚟吸引人打針。」長者只需接種一針疫苗,每接種多一針,出現副作用風險會增加。

以下係《明報》嘅報導

記者昨到油塘觀察,除了李華明,陳鑑林、呂東孩、范偉光等區議員均有貼告示,稱本月會為長者或幼兒打流感針,部分更可多打一針肺炎球菌針,呂東孩的告示寫明﹕「每位長者可獲福米一包及毛巾一條」;范偉光的告示亦註明﹕「打針後,裕發行物流有限公司贈送米一包(約1公斤)」;陳鑑林的橫額註明長者可獲贈1公斤米。記者未知議員贈送的米價,超市資料顯示,1公斤至2公斤袋裝米,售價由20至40元不等。

本來打針有米送,呢種做法己經好有問題。只不過,明知阿婆會為白米打完又打針,就照俾打針,呢個去到收買人命嘅地步。因為老人家嘅免疫系統,唔係我地啲年青人咁好,打咁多針疫苗落去不單無著數,而且一有併發症,後果邊個孭?

呢啲唔用腦嘅友仔,點解仲可以喺政壇生存嘅呢?特別係陳鑑林,呢條友身為立法會議員,為咗上位咁都得?有無搞錯。

廣告

4 則迴響

Filed under 香港政治

4 responses to “呃阿婆唔係要搵阿婆條命靠飛

  1. Hotter

    創建聯盟即係民建聯, 禮義廉有咩做唔出?

  2. 麥當勞

    疫苖本身係用來刺激免疫力嘅細菌,分量一定要控制適量,否則細菌會反客為主!

    真係痴能線。

  3. martinoei 黃世澤

    To 麥當勞

    1. 感冒疫苗一般係滅毒疫苗,本身得個殼,無毒性,只不過咁大劑量搞到免疫系統有乜反應,我都唔識

    2. 疫苗果啲防腐劑,咁樣玩triple已經好大煲。

  4. HighLamb

    禮義廉乜咁搞啊?!送自己D票源上西天!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s