BNO在德國:Freizügigkeitsbescheinigung

近排小弟呢幾個月,都收到唔少提問,特別喺香港用BNO申請咗德國簽證,但喺德國當地報到Anmeldung果陣,就拎咗張以下咁嘅樣嘅A4紙,之後唔知點算。

由於太多人問,至少成十幾單個案,所以小弟要寫呢篇文當FAQ。

呢張紙,叫Freizügigkeitsbescheinigung,德文意思就係自由出入證書,係併入你本BNO一齊用,如果你係BC,或者葡國護照,都會收到一樣嘅紙,因為德國唔會向EEA/EU國民發出Anmeldung並黐喺你護照度,取而代之係呢份嘢,你拎到呢份嘢後,就可以喺德國打工、讀書,無人會阻你。亦即係講,你己經運用咗EU Freedom of movement嘅權利。喺留德期間,只要護照仍然有效,就請你將呢張嘢同BNO一齊擺放。BNO喺德國可以住嘅,唔駛理果班五毛。

如果你拎住香港使館嘅簽證入德國,唔理學生VISA定Working Holiday,喺你拎到Freizügigkeitsbescheinigung果刻,你嘅簽證己經對你再無約束力,因為德國戶政部門己經當你係歐洲國民,德國人係唔會走去做違反歐盟條約嘅事。

後話:小弟謹謝一名居德多年朋友協助,他見證BNO由需要簽證到被承認為EU公民過程。

18 則迴響

Filed under 英國與歐洲

18 responses to “BNO在德國:Freizügigkeitsbescheinigung

  1. Hotter

    咁用香港特區護照又會唔會有Freizügigkeitsbescheinigung呢張收到??

  2. Jo

    其實呢份文件如同荷蘭的BSN (Burgerservicenummer). 我都係用BNO, 在荷蘭地區政府申請. 有左呢個BSN numbers, 你就可以申請開銀行戶口 & 工作等.

  3. martinoei 黃世澤

    特區護照絕對唔會收到Freizügigkeitsbescheinigung,而是護照上黐上Anmeldung

  4. 有事想向你請教,能不能傳個e-mail給我啊?~thx

  5. 請問,其他非BN(O) EU citizen由EU外入境德國是否需要簽證。

  6. CL

    謝謝指點,似乎只有英國不把BNO當英國人。

  7. martinoei 黃世澤

    To 月:

    乜叫非BN(O) EU Citizen,凡EU Citizen進入德國都不用簽證。

  8. martinoei 黃世澤

    To 月:

    我想問你膠夠未?

  9. martinoei 黃世澤

    除非月能提供Netvigator電郵地址或提供合理解釋,否則本blog不會再招待此等五毛。

  10. Jay

    見到咁多人係德國成功真係好,唔知幾時先到法國

  11. 麥當勞

    世澤,你真係誤會咗人地,人地真係只係想問下。

  12. martinoei 黃世澤

    To 麥當勞:

    他給我的解釋,不能令人滿意而且相當自以為是,而他BHK Forum那些五毛,也愛作類似提問,作為這裡的唯一作者兼編輯,博主只好送客。

  13. aLeX

    Martin,

    即係要係因work/study 而申請visa 再去德國當地報到Anmeldung時, 先會收到呢封信?!?!?!?

    普通travel 不太可能咁做吧..

    P.S. 本人乃 貴部落之長期讀者,一切五毫黨行為與本人絕無關係

  14. martinoei 黃世澤

    To aLeX:

    1. 唔係,你只要買咗醫療保險同有個唔係酒店嘅住址,就可以做呢份封,唔駛Visa

    2. 係無人因travel去買份醫療保險,我係BC,我無買medical insurance同有個非酒店住址,都唔會有呢封信。

    但有無呢封信都不影響你嘅權利,但以怕死香港人而言,呢封信重要啲。

  15. Jacob

    Hi Martin,

    我想問下丹麥係咪都係只要有非酒店的地址同medical insurance 就得ga?

    如果我有o左registration certificate之後同一個非EU citizen 結婚, 我可唔可以sponsor佢ge residency 呢?

    Thanks.

  16. martinoei 黃世澤

    To Jacob:
    1. 丹麥玩法係倒轉,你用乜身份留先?

    2. 可以sponsor埋佢嘅居留,EEA National Family Permit.

  17. Jacob

    我想用學生身份,因為唔洗錢. 係唔係用british 身份apply o左學校, 收o左之後就去果度ge police office 搞呢? medical insurance 係唔係要去之前買定先呢?

    thanks.

  18. John

    以下係我既理解, 請指正
    持有有效BN(O) passport, 有效醫保, 非酒店住址, 可到當地警署報到Anmeldung取得Freizügigkeitsbescheinigung, 將之與BN(O)一同使用可工作, 讀書, 居住

    尚有以下疑問, 請指教
    1. 當地警察懂得英文嗎? 如不, 是否需要請翻譯?
    2. 用BN(O)加Freizügigkeitsbescheinigung, 是否等同德國’居住證’而可到其他國家申請當地居住證?
    3. 醫保可否在香港買?

    先謝!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s