英法聯軍?

保守黨嘅首相David Cameron,竟然為咗cut budget,同法國簽共同防衛協議,佢嘅做法喺疑歐派眼中,衰過唔駛公投通過里斯本條約,相信國會裡面班backbencher肯定玩嘢,寧願支持工黨個航母計劃,都唔會支持呢個計劃。

只不過,如果知道英國軍工發展史都知,法國一路食緊英國嘅軍事工業公司,英法聯軍係英國自己放棄發展軍事工業嘅結果。

最典型例子應該係Racal公司,Racal公司係英國第三大電子公司,本來係軍工方面嘅大公司,只不過後來Racel投資流動電話,出現流動電話公司仲大過軍工公司嘅情況,果間流動電話公司就係今日大家熟悉嘅Vodafone plc,由於Racal喺電子上獨力難支,就賣咗俾法國Thomson-CSF,合組今日嘅Thales,而Thales係法國政府有持股嘅公司。之後Thales仲收購唔少英國嘅軍工企業,以依家嚟講,真係純英資嘅軍工巨人,就剩番由GEC防衛部門同British Aerospace合併成嘅BAE Systems,但BAE喺航天領域上,都退出咗Airbus嘅股權,剩番係仲有法德為主EADS合作Eurofighter。

英國喺軍事上,慢慢要同歐洲結合,係疑歐派都改變唔到嘅事實。

廣告

2 則迴響

Filed under 英國與歐洲

2 responses to “英法聯軍?

  1. Bankers' Arms

    戴卓爾容許英國工業土崩瓦解, 佢既功業需要重新評估

  2. martinoei 黃世澤

    戴卓爾夫人最失敗係,疑歐嘅前提,係英國有自主嘅工業,否則一切都係廢話。

    某程度上,我喺台灣嘅論述,係建基係英國嘅經驗

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s