朱玲玲,你咁就想事件完結?

霍 啟 人 醉 駕 危 駕 判 社 會 服 務 令   朱 玲 玲 稱 事 件 已 完 結
2010-11-03 HKT 10:42
已 故 全 國 政 協 副 主 席 霍 英 東 的 孫 兒 霍 啟 人 , 因 為 醉 駕 危 險 駕 駛 , 在 東 區 裁 判 法 院 被 判 160 小 時 社 會 服 務 令 , 停 牌 一 年 , 未 來 三 個 月 需 要 參 與 駕 駛 改 進 課 程 。
他 較 早 前 已 承 認 控 罪 , 母 親 朱 玲 玲 在 判 案 時 亦 有 到 場 陪 伴 。 她 在 庭 外 表 示 , 事 件 已 經 完 結 , 是 好 事 。

裁 判 官 在 判 案 時 表 示 , 今 次 罪 行 嚴 重 , 香 港 是 一 個 細 小 的 地 方 , 醉 酒 是 沒 有 藉 口 不 乘 坐 的 士 , 法 官 又 表 示 , 被 告 有 良 好 的 教 育 背 景 , 並 真 心 悔 改 , 故 判 處 社 會 服 務 令 。

案 情 透 露 , 案 發 於 今 年 7 月 中 , 霍 啟 人 駕 車 沿 港 島 半 山 般 咸 道 失 控 , 剷 上 行 人 路 , 撞 毀 鐵 欄 , 被 揭 發 醉 駕 。

霍啟人醉駕明顯危害公眾安全,點解唔駛坐監,社會服務令160小時就得,而楊匡「豆腐襲警」,就要坐十四天監,邊個要聽鐵窗聲音多啲?乜嘢叫良好教育質素?呢啲無家教撞車就叫良好教育質素?

係唔係香港市民要集體寫信到律政司,要求律政司上訴到高等法院,為醉駕呢類罪案定立一個判刑指引?唔通由得果啲裁判官亂咁判?

Advertisements

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “朱玲玲,你咁就想事件完結?

  1. dbdb

    他洗唔洗賠鐵欄?

  2. 小P

    「良好的教育背景」,呢個term真係夠哂膠,文過飾非,點解唔索性轉換成「優越的經濟背景」?更可以彰顯有錢就夠哂打甩官司有突啦!

  3. kelfy

    集體寫信?你唔好講笑啦。呢度係香港啊。
    不過呢,上大陸係威客網落bid 出五毛寫一封仲好。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s