香港商界嘅公關災難

【記者張嘉雯、蔡元貴報道】富可敵國,卻容不下半點異見,李家之城,要人人噤聲;天主教香港教區羅國輝神父前晚狠批香港首富李嘉誠是魔鬼,結果慘遭報復。據了解,李嘉誠昨日派代表聯絡教區,對羅的說話表示「不高興」,要求教區回應,否則採取法律行動,企圖向教區施壓。教區及長實均拒絕回應事件。事件主角羅國輝一力承擔責任,指每個人都有言論自由,當日的說話是他個人意見,不代表教區立場。有教友批評李家恃勢凌人,教會不會懼怕強權。

由大家樂到李超人,一件比一件硬膠,但李超人係膠到極品。

先講大家樂,如果大家樂老闆唔係支持最低工資,擺明反對底,只要唔係張宇人果隻廿蚊張,咁佢要點做,合法大家都未必用到太刻薄呢個名潤佢,但又要威又要戴頭盔嘅行為另計。入得最低工資委員會,唔該誠心支持,唔係乘機搵著數。

只不過更膠係李超人,得罪教會己經係勁膠,特別係天主教,天主教教友平日可能無乜嘢,但真係團結起嚟係有力量嘅。更何況告教會誹謗,佢以為佢自己真係有李氏力場,刀槍不入,百毒不侵?如果李生真係告羅神父,我相信結果係好杰。

香港商界公關災難真正來源係態度,尊重黎民百姓嘅態度。

廣告

14 則迴響

Filed under 香港政治

14 responses to “香港商界嘅公關災難

  1. advanplus

    老實講,我真係好想見到李嘉誠出律師信告天主教會。

  2. 我真係好想見到李嘉誠出律師信告天主教會X2

  3. Bankers' Arms

    “好杰", “膠"即係咩意思呀? 如果羅神父冇一眾大律師幫手, 都會有機會輸! 真正從事過司法界, 都會知道所謂法治其實都可以好兒戲, 關鍵在於有否財力去支援打一場司法硬仗, 呢點連李國能都表示過憂慮!

    就算整件事以李生贏官司告終, 氣高趾揚, 掀起進一步的仇富情緒, 以港人不求甚解得過且過的順民性格, 會有d咩野可以發生到?! 最多最多咪搞多一兩次遊行, 去長江中心抗議下, so?

    李生權傾朝野, 連港府都不放在眼內, 此乃事實! 撤藩是遲早港人及港府以至北京要面對的問題, 股壇長毛建議的土地改革, 值得參考, 長遠解決高地價窒礙競爭之途!

    http://webb-site.com/articles/leases2.asp

  4. 人家選擇去死, 由得人家好了, 一齊送他一程吧!

  5. Martin

    難得李嘉誠願意出力把天主教教區推向反對他的陣營,壯大我們旳力量,我想不到任何理由反對他…

  6. 沒署名

    羅國輝神父不畏權勢, 仗義直言, 刺痛李財主虛怯的心靈. 面對控訴威嚇, 一力承擔, 絕不逃避, 羅神父年德俱尊, 令人萬分敬佩.

  7. Tony

    告神父誹謗罪? 若然成事, 其KBE和法國Légion d’honneur勳銜應被褫奪

  8. 蘇菲

    呢單嘢好可能令香港再次成為國際上的大笑話, 甚至惹來"外國勢力干預"

    涉及宗教呢D 咁敏感嘅嘢,都走去搞, 真係痴咗線

    利用公關去寸番神父攞番個采咪算咯..駛唔駛咁搞..過一排就過氣架啦

    如果佢真係告, 日日上法庭版, 咪攞自己來搞.

  9. dbdb

    謎語:最魔鬼的身材(估一私人屋苑)

  10. aLeX

    我真係好想見到李嘉誠出律師信告天主教會X3

  11. 義不容共

    真係有公關災難嗎 ? 1997之後 , 商界大富貴早就抓破面口 , 現出豺狼真正貪婪惡死霸道嘴臉 , 形象再衰都特權在手 , 犯眾憎又有乜所謂 ? !

  12. v

    “犯眾憎又有乜所謂 ? !"
    at the very least, judicial interpretation changes with the time

  13. Bruno

    其實呀神父可能係話李家誠而唔係李嘉誠呢…

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s