學校會容許學生罷食大家樂嗎?

小弟知道有唔少食古不化學校,包括小弟嘅母校金文泰中學,仲有唔俾初中生出去食飯嘅荒謬而且違反人權嘅校規。有部分學校,更加指定大家樂做指定飯盒營運商。

以往呢種行為己經有問題,只不過初中生好少食素,加上宗教關係食素,十之八九自已帶飯盒,所以暫時未搞出法理上嘅硬膠。

但11月9日罷食大家樂日,小弟食花生睇有無學校膠咗。

罷食大家樂係言論自由一部分,但如果教師無提供大家樂以外選擇,唔俾人出去食飯,或者教師唔俾大家樂飯盒,只不過有人想支持大家樂,就係要出去食大家樂,咁可以點?侵犯言論自由係侵犯《基本法》權利,可以被司法覆核。

我呼籲各位教師,如果係執行禁止學生外出午膳政策,至低限度喺11月9日暫停執行,無論學生不吃或吃大家樂,都係言論自由嘅一部分。呢種荒謬而只係益咗飯盒營辦商嘅措施,亦應一早廢除。

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “學校會容許學生罷食大家樂嗎?

  1. Dbdb

    最低工資委員會沒有勞方代表,已經令人百思不得其解,這個國際性的行政區也真夠 特別了!

  2. 我只要澄清一點,迫學生留校食飯從來不是為了飯盒供應商的利益(除非有人貪污),而是學校的整體盤算。像敝校,近年因為學校在午間多了活動,為免學生外出吃飯遲了回來,也要求某些級別留校午膳。(但可以自由選擇訂飯盒、自己帶飯或在小食店買其他食物,亦需注意小食店和飯盒供應商是兩家不同的公司)

    當然,這樣說也不能說沒侵犯人權之嫌,但問題的根源是學校太多事想做「沒時間」之下侵占學生午飯時間,而不是為了飯盒供應商。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s