iPhoto 11升級前請更新

小弟承認,改咗用64-bit嘅iPhoto 9(即係iLife 11)速度係快咗好多,順暢好多。證明全64-bit化,可以帶嚟最好嘅效能。

只不過呢,如果你係舊iPhoto用家,一定要先去Apple網頁,下載iPhoto 9.0.1至好升級你嘅相片資料庫,否則你好頭痛。

因為iPhoto 9.0.0喺處理舊iPhoto database裡面果啲permission上亂晒大籠,造成你升級資料庫時會hang住,如果話會損失資料,情況係誇咗少少,但用極都用唔到都夠你煩足一晚。

所以,升級唔好急,特別Apple似乎永遠都係第一水會有鑊氣。

廣告

4 則迴響

Filed under 用Mac

4 responses to “iPhoto 11升級前請更新

  1. 多謝提醒,否則大鑊。

  2. 凌天羽

    mac 既os 都係一樣, 永遠要升5 個patch 去到 10.x.5
    先至叫做無乜bug, 然後就己經下一個version
    10.x+1.0…..

    跟住就重新再開始沉重的bug fix 過程.

  3. Walter

    我算好彩, 我買左iLife ’11返來, 第一時間install.

    好好彩, 升級iPhoto Library時無驚無險, 無相唔見左.

    我係隔日上網先知要upgrade iPhoto 去9.0.1

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s