最不能搞政治婚姻是日本人

中國人很多政治手段,日本人都學到手,甚至青出於藍。但唐代「和番」,亦即借政治婚姻嚟鞏固日本對外政治力呢種手法,由幕末到大韓帝國到滿洲,差唔多鋪鋪都搞到嫁過去嘅女人,全部盡忠於對家。

1. 幕末天璋院:天璋院係薩摩藩養女,嫁入幕府後,反而徹底以幕府女人自居,成為幕府能夠談判無血開城嘅談判籌碼。
2. 大韓帝國李方子:李方子本屬皇族,嫁入大韓帝國皇室後,反而入大韓帝國為祖國,後嚟亦入籍大韓民國。
3. 滿洲帝國嵯峨浩:嵯峨浩直頭係貴族,佢選擇入籍中國,陪愛新覺羅.溥傑陪到底。

呢個,當然同日本文化有關,中國女人嫁入夫家,如果係政治婚姻,會忠於自己父母多於丈夫,但日本三個例子都咁搞法,大家諗到同日本文化中女人嘅睇法有關。所以呢,如果搞政治婚姻呢招,中國人用得著,但日本人睇嚟都唔多啱駛。當然依家國際政治,少咗好多政治婚姻,呢個係民主政治嘅好處。

2 則迴響

Filed under 東北亞政治

2 responses to “最不能搞政治婚姻是日本人

  1. fishchip2

    天璋院–篤姬

    張昆將 : 明代陽明學與 日本明治維新
    http://www30.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10827861&extra=page%3D12

    " 日本陽明學給學者的印象,有比中國更具「 活潑潑的精神」。 在近現代日 本學者或一般人印象中,對於幕末思想家最常被提起的兩個人, 即是大鹽中齋與吉 田松陰,

    二者皆是在幕末動湯時代中行動論特別突出的兩個思想家與行動家,中齋為解饑饉災民,憤而率門人舉兵起義,終至兵敗身死;

    松陰為尊皇攘夷的堅定信念奔波,致遭幕府彈壓而斬首於江戶(今東京) 。

    二者的犧牲對維新誌士的影響 至深且鉅。 . . . 總之,幕末維新之際,可說是陽明學的季節,"

  2. Tony

    即日本女性較中國女性忠於夫家- 美德也!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s