Office 2011用得過

自蘋果跳槽到Intel平台以嚟,使用Microsoft Office都係令人媽媽聲,Office 2004唔係Universal唔在講,Office 2008嘅效能都唔係咁令人滿意,結果唔少人都某程度上跳到iWork嘅懷抱。

只不過,Office 2011正式出咗之後,小弟認為如果因工作需要用Microsoft Office,可以考慮一吓。

1. Office 2011效能好咗好多,小弟用緊Core 2 Duo 2.18 GHz嘅Macbook Pro,反應係比iWork以至Office 2008順暢,至少Microsoft有做好優化程式碼。

2. 如果唔用慣OS X本身iCal, Mail分開晒嘅玩法,依家Mac Office終於有Outlook,習慣玩一站式,會幾合呢啲人口味。

小說可以講,Microsoft Office 2011 for Mac係用得過,只不過Microsoft Office係好過癮嘅軟件,喺Mac上嘅版本不嬲都表現不錯,但Windows上嘅版本就越出越差,真係唔明Microsoft班友諗啲乜。

廣告

2 則迴響

Filed under 用Mac

2 responses to “Office 2011用得過

  1. TC

    MS俾Mac機用 ge Office 比Windonws好,我估可能係Mac友不嬲要求高 🙂

    不過私依家係屋企部電腦仲係行Win XP同Office XP。因為部Laptop係05年買,得500MB RAM。

  2. 否則怎會有Bill Gates用蘋果的傳聞﹖:p

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s