大家樂又要威又要戴頭盔

大家樂因為扣減食飯時間嘅人工,結果被人改名做「太刻薄」,成為全民圍剿對象。

本來,如果大家樂反對最低工資到底,又唔係乞人憎到好似廿蚊張宇人,咁都算。問題係,條友又要搏政府支持,或政治資本,加入乜叉最低工資委員會,講真,小弟有理由懷疑大家樂係咪有人用最低工資委員會裡面嘅職權以權謀私。

呢挺又要威又頭戴頭盔嘅行為,一向都唔值得同情。所以大家罷食大家樂,隨便,小弟平日都係食美心。

Advertisements

4 則迴響

Filed under 香港政治

4 responses to “大家樂又要威又要戴頭盔

  1. Dbdb

    張局長說出一句多勞多得,暗示企業用陰招是無可厚非,此言出說明政府根本無心推行最低工資,問題根本絕不是以多勞多得作為一把尺,而是長久而來薪金不合理的情況,我們感到的是官方對勞工的刻薄投射,我真是唔明點解唔可以作龍頭,調整價格我不信無人食,對企業形象更佳,如果企業用政治為抗拒理由,我覺得可惜之餘,簡直違背了立法的原意。

  2. v

    hksar is running on free market economics where a free market doesn’t exist.

  3. bbb

    I suspect 張局長 is paving his way to join these companies after retirement and his task is to help Corp torture the working class.

  4. KMB59

    有些公務員的工作時間也不包括午膳時間,因此張局長……

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s