霍震霆與民為敵

霍震霆反擊:申亞與扶貧風馬牛
(明報)2010年10月29日 星期五 05:10
【明報專訊】面對多個黨派均反對申辦2023年亞運會,港協暨奧委會會長霍震霆 昨於立法會 討論《施政報告》致謝議案時「大反擊」,批評坊間把申亞與扶貧變成「兩個只能活一個」的生死抉擇,令他感奇怪和「非常遺憾」,認為兩者根本風馬牛不相及。

小弟唔想郁吓都話人係人民公敵,但不幸嘅事實係,霍震霆,以及努力維護關愛基金同亞運兩大硬膠項目嘅曾德成, 依家就係輕重不分,一意孤行,同全香港人民意對著幹。連葉國謙呢啲咁無恥無賴嘅友仔,都唔敢同你頂落去,你霍震霆憑乜嘢要浪費香港市民幾百億,只係俾你條友用嚟威。資源有限,事實係香港大把地方更需要錢,亞運算得乜?我都未計關愛基金果筆爛帳。

事實好清楚,曾德成同霍震霆繼續硬膠落去,好快佢地就變成人民公敵。我好怕用人民公敵呢個字,因為英文嘅Public Enemies被人用嚟美化啲銀行大盜,而Enemies of the People就被赤柬呢個人渣政權用嚟作為殺害無辜之用。但呢兩條友除咗係人民公敵,我諗唔到其他稱號形容呢兩條硬膠。

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “霍震霆與民為敵

  1. HighLamb

    霍公子:你老豆生前講過香港係一個經濟城市,一砌都要以經濟做優先,你就大花筒洗咁多錢搞亞運,你對得住你伯爺嗎?

  2. v

    re:highlamb
    大實業家居然養大個ON9紈褲仔. 😀

  3. 飛蚊導彈

    亞運倒數1月 安檢關卡處處
    http://hk.news.yahoo.com/article/101011/4/kns6.html

    廣州地鐵11月起實施安檢
    http://www.chinareviewnews.net/doc/1013/2/7/4/101327490.html?coluid=7&kindid=0&docid=101327490

    廣州亞運開幕清空民宅
    http://www.the-sun.on.cc/cnt/china_world/20101024/00429_015.html

    如果香港搞亞運保安措施做到廣州的程度,週街都係檢查站,坐地鐵都要照X光的話,相信香港的運輸系統,甚至日常商業運作在亞運這兩個月都會受到重大影響,經濟損失隨時比搞亞運的成本還要高

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s