施政報告致謝動議被否決應該落台喇

港府有膠人提出,將本會「致謝」特首發表施政報告,改為本會「察悉」特首發表施政報告。

我想土共呢班硬膠,要搞清楚Policy Address原本係由乜變出嚟。

Policy Address喺英國同類物體叫Queen’s Speech,再正規嘅名係speech from the throne,由內閣撰寫全年施政大綱,由女皇喺每年立法年度開始時讀出。如果喺澳洲、加拿大等地,一般係由總督代表女皇去讀(呢個亦係以往港督讀施政報告嘅原因),如果當時有皇室成員訪問,就皇室成員去讀。

致謝Queen’s speech,喺西敏寺傳統係重要法案,如果國會不致謝Queen’s speech, 等同不信任動議,或者憲法無寫明要倒台,但否決政府全年施政綱領,同向政府投不信任票一樣,因此,呢個政府一般要倒台。

土共仲好意思話只係表態,表你個頭。呢啲不尊重議會嘅hihi,好心佢返屋企早抖喇。所以,你改咗字眼都無用。Audrey鬧爆政府嘅建議係旁門左道,認真一矢中的。

廣告

1 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

One response to “施政報告致謝動議被否決應該落台喇

  1. 不留名

    雖則香港係英國前殖民地, 但係政制更似美國, 要比較其實似美國的State of the Union address。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s